Sporazoom emisija 10

Ustavnost formiranja ZSO

Da li je uspeh briselskog procesa ugrožen zbog zastoja u formiranju ZSO? Šta građani gube a šta dobijaju Zajednicom? Da li će i kada Zajednica srpskih opština biti formirana? Da li je Zajednica srpskih opština kamen temeljac Briselskog sporazuma, ili nevladina organizacija? Da li će njeno formiranje i dalje biti kamen spoticanja i uzrok blokade rada kosovskog parlamenta? Do sada je trebalo je već da ima skupštinu, statut, predsednika, savet, sedište… Ustavni sud Kosova ocenio je da dogovoreni principi o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu nisu u potpunosti usaglašeni sa duhom Ustava Kosova.


Sporazoom emisija 9

Budućnost političke scene na Kosovu

Kakva je budućnost političke scene na Kosovu? Da li Srbi mogu samostalno da odlučuju bez Beograda? Zašto Prištini smetaju lične karte izdate u Beogradu? Da li Srbi i Albanci imaju nove lidere? Da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu kao rešenje sadašnje političke krize? O tome govore gosti emisije Sporazum Sadri Ferati, poslanik DSK u skupštini Kosova i Aleksandar Jablanovic državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije.


Sporazoom emisija 8

Postoji li sloboda kretanja na Kosovu?

Možemo li slobodno da se krećemo kroz naše blisko okruženje, možemo li da prelazimo granice? Kako trgujemo, podržavamo li trgovinu ili podmećemo klipove u točkove trgovine. Ili prevrćemo kamione. Kakva nam je sadašanjost, a kakva je buducnost pred nama? Jesmo li danas slobodniji nego juče? Ovo su samo neka od pitanja u Sporazoomu koji se bavi slobodom kretanja. To su pitanja za Ivana Tomića, direktora Kancelarije za pitanja zajednica pri kabinetu premijera Kosova, analitičara i profesora univerziteta iz Prištine Nedžmedina Spahijua i Nenada Rašića, poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova.


Sporazoom emisija 7

Koliko je duboka politička kriza u Prištini?

Na pitanja kako na građane Kosova deluju politička previranja i je li trenutna kriza duboka ili se tako samo čini odgovarali su gosti Sporazooma. Gosti emisije su Branimir Stojanović, potpredsednik Vlade Kosova i Iljir Deda, poslanik Samoopredeljenja. Kako bismo se sporazumeli neophodno je najpre da budemo sigurni da se poštuju jezička prava građana na Kosovu. Da li je u realnosti tako pitali smo goste Sporazooma. Gosti emisije su Slaviša Mladenović, poverenik za jezike, Novica Sovrlić, predsednik Udruženja književnika Kosova i Metohije i Bljerim Gaši, savetnik za zajednice u Vladi Kosova


Sporazoom emisija 6

Razumemo li se? (Jezička prava na Kosovu)

Kako bismo se sporazumeli neophodno je najpre da budemo sigurni da se poštuju jezička prava građana na Kosovu. Da li je u realnosti tako pitali smo goste Sporazooma. Gosti emisije su Slaviša Mladenović, poverenik za jezike, Novica Sovrlić, predsednik Udruženja književnika Kosova i Metohije i Bljerim Gaši, savetnik za zajednice u Vladi Kosova
sporazoom