Slobodno srspki sa Jelenom Zorić
06/11/2023|Autor: Administrator|
|

Novinarka BIRN-a i nedeljnika Vreme Jelena Zorić rekla je u emisiji Slobodno srpski da uprkos svim izazovima u svetu i regionu mir nema alternativu.

„Nažalost, živimo u nekom nenormalnom vremenu, jako dugo, ili u ratnom stanju ili u primirju. I kod nas mir na Balkanu to liči na primirje, a ne na mir. A vreme za mir je uvek. I zaista nema alternativu“, rekla je Zorić.

Preduslov za to su normalni odnosi građana različitih društvenih grupa koje žive na istom prostoru.

„Mi sad razmišljamo ko je za Ruse, ko je za Amerikance, ko je za Kineze, ko je za, ne znam, Evropljane, Engleze, a da budeš protiv svog komšije. Ja sam tako vaspitana, da ti je komšija najbliža rodbina, ne navodi se koje nacionalnosti“,kaže ona.

Navodi da je “kod nas situacija gotovo neverovatna”.

„Imate na tom Kosovu Srbe i Albance koji tvrde da ne mogu da žive zajedno, koji su u stanju da se poubijaju, da ubijaju međusobno decu jedni drugima i čine najteže zločine zato što tvrde da ne mogu da žive zajedno. Traže stroge prelaze, mostove kontrolisane od strane Međunarodne zajednice ko sme da prođe, da svako ima svoj deo budžaka i onda kad napune zemlju krvlju, grobove, pa čak i te grobove preoru, unište, onda lepo njihov naraštaj, jer kažu da su se borili za svoju decu, deca tih boraca protiv komšija s jedne i s druge strane onda napuste to Kosovo i svi odu lepo u neku Nemačku i žive zajedno bez problema“, kaže novinarka BIRN-a.

 

Zatrovan medijski prostor između Srba i Albanaca

 

Komentarišući ocene da je javni, pa i medijski prostor, posebno na društvenim mrežama, ponovo pun govora mržnje i netolerancije kaže da su za to najodgovorniji političari.

„Političari s jedne i druge strane koriste jezik podstrekavanja, govor mržnje, huškanja i onda te partije kojima rukovode generišu to kroz mreže puštaju te svoje takozvane botove i to onda šire kao epidemiju i nemoguće je da uđete u raspravu. Medijima, posebno režimskim i tim botovima na društvenim mrežama glavni su izvor vodeći političari. Oni su najcitiraniji“, kaže Zorić.

Prema njenim rečima nezavisni novinari žele da promene tu paradigmu. Osvrnula se na "Istraživanje medija o odnosima između Srbije i Kosova: sukob ili saradnja“, koje su nedavno sproveli BIRN i Internjuz Kosova.

„ Želimo da promenimo da ne budu političari glavni izvor. Dakle, u Srbiji prema istraživanju i u Srbiji i na Kosovu najcitiraniji političar kada je reč o krizama, situacijama, čak i svakodnevnim situacijama na Kosovu i Metohoji, za obe strane je Aleksandar Vučić predsednik Srbije. Posle njega je Kurti, koji stoluje u Prištini. Dakle, to je sa obe strane i jedni i drugi novinari su podbacili i gledaju u političare kao u svete krave. Preporuke su da više sarađujemo, da novinari iz Srbije više sarađuju sa novinarima iz Prištine i iz Mitrovice i da omogućimo da se više čuju obe strane, ali i da se više čuju zaista priče običnih ljudi na koje utiču te politke. Najosnovnija naša preporuka kod celokupnog istraživanja je – ne verujte političarima na reč, proveravajte sve što kažu, nemojte njihove izjave uzimati zdravo za gotovo - oni su političari, njima je u opisuu posla da lažu. Bez obzira iz koje zemlje dolaze ili iz koje partije“, rekla je novinarka Jelena Zorić gostujući u Slobodno srpski.

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni