Slobodno srpski sa Slavišom Petkovićem
15/11/2023|Autor: Administrator|
|

Prvi ministar za zajednice i povratak na Kosovu Slaviša Petković rekao je u emisiji Slobodno srpski da “masovni povratak raseljenih Srba na Kosovo više nije moguć”.

„Nažalost dobar deo Srba je prodao svoju imovinu. Onog momenta kada prodate imovinu diskvalifikovali ste sebe za proces povratka. Možete samo interno ponovo da prodate, kao što iz Beograda možete da odete da živite u Beč s parama... Velika je vremenska distanca. Druga stvar, i ovima što nisu prodali, nekima su se deca rodila po Smederevu, Beogradu, Kraljevu, Čačku, sada su ta deca već punoletna. Ta deca znaju o Kosovu nešto iz priča od roditelja, da potiču odatle i odatle. Svako je stvorio neki svoj život negde. Ovog momenta ubediti nekog od dvadeset i nešto godina koji se možda čak i oženio i možda napravio svoju porodicu, da treba iz nekog Kraljeva, Kruševca ili Čačka, Valjeva, da se vrati na Kosovo gde su mu koreni, gde mu je dedovina, a gleda svaki dan šta gleda na televiziji, sluša, šta sluša, nisam siguran da možete da ih motivišete“, rekao je Petković.

Optužuje aktuelnu vlast u Beogradu da destimuliše i one koji bi se eventualno individualno i vratili.

„Zbog vlasti kakvu imamo u Beogradu Srbi u Srbiji gube volju da žive, a ne Srbi na Kosovu. Da je vlast normalna kao što nije, ona je svih ovih godina mogla. Država može, jedino država može da napravi nešto, kao što je neki masovniji povratak, da država stane iza toga, da traži garancije...“, smatra Petković

Srbi se ne vraćaju, ali odlaze...

Međutim, trend odlaska Srba sa Kosova je očigledan i vidljiv..

“Sad tu imamo periodične razloge. Prvih desetak godina je osnovni razlog bila bezbednost. To znaju svi, Srbi su bili apsolutno totalno nebezbedni. Kasnije posle nekih 10 godina tu je sad i dan danas preovladava taj ekonomski deo, ljudi nemaju od čega da žive”, smatra Petković i dodaje:

“Najveći procenat Srba sa severa je nažalost otišao u poslednjih 10 godina od dolaska Vučića na vlast i uspostavljanja, instaliranja takozvane Srpske liste na Kosovu, koja je preuzela sve, postala apsolutno gospodar života i smrti kada su Srbi bili u pitanju. Nažalost uz svestranu pomoć Prištine i pomoć Srpske liste i politike koju vodi Aleksandar Vučić skoro 40.000 Srba se iselilo u poslednjih 10 godina”.

Bivši ministar za zajednice i povratak na Kosovu, jedan od devetorice Srba koji su obavljali ovu važnu funkciju za srpsku zajednicu, kaže da je od potpisivanja Briselskog sporazuma počeo  proces priznavanja nezavisnosti Kosova.

“Zapravo, to je proces zaokruživanja unutrašnje nezavisnosti da bi se kasnije došlo do ovoga sada, ono što je Fon der Lajen rekla u Beogradu da Srbija mora da prizna de fakto nezavisnost Kosova. Jednostavno, deo Srba nije hteo to da prihvati, neće da živi u nezavisnom Kosovu i zato odlazi. To je jedan od osnovnih razloga. Drugi razlog je permanentni, svih ovih godina:  pritisci, paljenje automobila Srba od strane Srba na severu, bacanje bombi Srbima, ubistvo Janićijevića, ubistvo Ivanovića i tako dalje. Sve je to unelo strah pogotovo kod Srba na severu, jer mi smo nešto drugo južno od Ibra. Mi smo navikli, svesni smo u kom smo okruženju i zbog svesnosti u kom okruženju živimo, živimo kako živimo. Navikli smo tako da živimo. Na severu je 99% bilo Srba i došli smo do situacije da Srbi Srbima bacaju bombe, da Srbi na Srbe pucaju, da Srbi Srbima prete da će im silovati decu i tako dalje”, rekao je Slaviša Petković gostujući u Slobodno srpski..

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni