Slobodno srpski sa Safetom Grdžalijuom
31/12/2023|Autor: Administrator|
|

Grdžaliju: Kosovo postalo siromašna država bogatih ljudi.

Bivši predsednik Privredne komore Kosova i ekonomski ekspert Safet Grdžaliju rekao je u emisiji Slobodno srpski da je usvojeni budžet Kosova za 2024.godinu više socijalnog karaktera, nego razvojni.

“Ako pogledate, budžet je limitiran. Daleko više su to socijalni ciljevi. Ako jednostavno nemate budžet koji garantuje ekonomski rast ili razvoj onda šta preostaje drugo nego da se kroz socijalnu orjentaciju vide neki signali ili prvi simptomi političkih izbora koji će sigurno biti sledeće godine, ako ne početkom onda krajem 2024. godine“, kaže Grdžaliju.

Komentarišući podatak da gotovo svaki četvrti stanovnik Kosova živi sa dva evra dnevno, što je daleko ispod granice siromaštva, naglašava da su socijalna raslojavanja u kosovskom društvu ogromna.

Mislim da je najveći problem u tome što je Kosovo postalo siromašna država bogatih ljudi. Nema sredine... Mislim da ekonomski razvoj nema alternativu. Samo kroz ekonomski razvoj i bolju perspektivu možemo postići političku stabilnost, socijalni mir, možemo ubrzati integracijske procese, a isto tako možemo promovisati i menjati imidž Kosova u Evropi i u svetu“, smatra bivši predsednik Privredne komore Kosova.

Kritikuje Vladu Kosova koja ne želi da prizna ekonomsku krizu.

„Istina je to da mi imamo inflaciju, istina je to da to što se moglo kupiti prošle godine sa 100 eura ove godine, ne može se kupiti danas za 150 eura, istina je to da mi imamo pad izvoza, istina je to da imamo pad stranih investicija... Ako su ovo orginalni indkatori koje priznaju svi, zar treba tu neki drugi komentar“, zapitao se Grdžaliju.

Mere Zapada prema Kosovu obeležile 2023.godinu

Kao najgoru stvar koja se desila na Kosovu u 2023.godinu vidi mere, odnosno sankcije, koje su Evropska unija i SAD uvele zbog nedovoljne kooperativnosti Vlade Kosova u procesu normalizacije odnosa sa Beogradom.

„Ja to ne posmatram samo sa ekonomskog aspekta. Ja to gledam u nekoj široj dimenziji i ekonomski, i politički, i psihološki i emocionalno. Možete da zamislite kako se osećaju danas građani Kosova kada znaju da imaju te sankcije. A takve sankcije su bile 90-ih godina u Srbiji, takve sankcije imate danas u Rusiji, takve sankcije imate u Belorusiji, u Iranu... Imate zamrzavanje određenih fondova koji su bili namenjeni za Kosovo, imate zamrzavanje odnosa kada je u pitanju ovaj sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, imate i još neke druge mere koje se možda sada ne primećuju,  ali te mere će dati svoje negativne rezulatate tek sledeće godine. Osim toga kada slušate danas političke izjave jednostavno ne vidim neku nadu. Vidite da su te mere na neki način sada povezane od strane Evropske unije sa rešavanjem problema. Do tog rešavanja problema mislim da nismo ni blizu, jer mi pravimo jedan korak napred, a tri nazad i to će se sigurno preneti u sledećoj godini“, kaže Grdžaliju.

Po njegovom mišljenju, 2023. je bila vrlo nestabilna godina koja je obeležena političkom agendom, a u narednoj godini nema dovoljno indikatora za optimizam.

“Daleko više se taktiziralo kako jednostavno izaći iz svega ovoga što je bila realnost, ali ta politička agenda jednostavno guši perspektivu. Problem je u tome što stvarno ova godina je bila jako napeta kada je u pitanju politički aspekt i jednostavno građani imaju razloga da budu zabrinuti time šta su doživeli. Mislim da ovo treba da se promeni, da se vrati neka perspektiva ili neko poverenje u budućnosti, ali sama činjenica da će sledeće godine biti izbori ili takozvana “izborna godina” jer će 51 država u svetu biti u izborima, imaćete izbore u EU, S. Makedoniji, u Evropi, u Španiji, u Americi, u Velikoj Britaniji, dosta tih problema će biti “sa strane”, jer to će biti izborna godina. Malo će tu biti prostora za ekonomski preporod, za ekonomsku perspektivu”, rekao je u emisiji Slobodno srpski bivši predsednik Privredne komore Kosova i ekonomski ekspert Safet Grdžaliju.

Naredna emisija Slobodno srpski biće ponovo na programima TV  Puls, Mir i Herc, kao i na društvenim mrežama Medija centra 21. Januara 2024.godine.

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni