Slobodno srpski sa Fatmirom Šeholijem
10/10/2023|Autor: Administrator|
|

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi rekao je u emisiji Slobodno srpski da je oružani sukob u Banjskoj pokazao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić gubi kontrolu nad Srbima na severu Kosova.

„Definitivno da Vučić ne kontroliše Milana Radoičića, tu dileme više nema. On je na dan kad se sve to desilo rekao da oni smatraju sebe borcima za slobodu, da bi sutradan te borce za slobodu uhapsio. I treći dan ih pusti. Šta je to“, zapitao se Šeholi i dodao da ne očekuje da se protiv njih pokrene sudski postupak.

S druge strane, očekuje da će se Srbima koji su uhapšeni u Banjskoj suditi za teška krivična dela.

„Kvalifikacija ne dolazi samo od Albanaca, nego i od Evropske unije.  Borelj, Lajčak, i NATO,  svi kažu da je to teroristički akt i jeste teroristički akt kao takav, jer si ušao u drugu teritoriju da podrivaš ustavni poredak jedne zemlje. Verujem da će imati fer i pošteno suđenje. Oni će verovatno ispričati sve detalje kako je do toga došlo. Ako neko od njih želi da bude svedok sardanik verovatno će mu biti lakše, neće biti osuđen doživotno“, kaže Šeholi.

Šeholi je nedavno posetio sever Kosova i razgovarao sa meštanima i primetio da su “ljudi, s razlogom, veoma uznemireni i uplašeni”.

„Ono što sam primetio kod Srba je strahovit strah kod njih. Po onome koliko smo mi mogli da saznamo oni su u strahu i sa jedne i sa druge strane. S jedne strane kažu hapse se ljudi od strane policije Kosova, a ne znamo zašto. S druge strane kažu šta je ovo sada bilo u Banjskoj. Na primer, u razgovoru sa nekim Srbima, pre ove terorističe akcije rekli su da su im neki momci, kazali, ostavite otvorena vrata, nemojte da zaključavate dvorišta i tako dalje što govori da je ovo bilo pripremljeno, sigurno, mnogo ranije. Da li će se nastaviti hapšenje? Nastaviće se sigurno hapšenja ako ima dokaza. Ja samo poručujem premijeru da vodi računa o zakonskim delima, kad hapsite nekog nemojte preksutra da ga pustite, jer nemate dokaza kao što se desilo, u dva - tri slučaja“, kaže Šeholi.

Napominje da se u slučaju Banjska vodi  i međunarodna istraga od strane NATO-a, a rezultati se očekuju najkasnije za mesec dana. Ta istraga će pokazati šta se zaista desilo i odgovoriti na za sada otvorena pitanja i da li je i kakvu pomoć imala kosovska policija od strane međunarodnih snaga.

„Mislim da je ministar unutrašnjih poslova dobio informacije od strane obaveštajne službe NATO-a. Oni su znali tačno i smatram da nije bilo američkog KFOR-a i obaveštajnih službi  američke, britanske… mi ne bi mogli baš na takav način da izađemo, da  akcija bude takvog intenziteta, da im ne damo da mrdaju, da su gotovi“, rekao je Šeholi.

Pored mnogih pitanja bez odgovora je i ono šta je mogao da bude cilj napadača na policiju, odnosno njihov plan.

„Ja mislim da je plan bio sasvim drugačiji jer tu konfiguracija terena veoma ide u korist teroristima, jer je tu stvarno teško zbog tog brdovitog terena, ali ja mislim da je greška jer je nastradao policajac Kosova. Da li je to bilo u planu terorističke grupe ili nije bilo to ostaje da se vidi tokom istrage. Inače plan, po onome koliko sam ja mogao da primetim, bio je da oni tokom noći postave kod Zubinog Potoka i u Zvečanu neke tačke, preuzmu taj deo, da ovi policajci koliko ih ima u tom delu budu izolovani, i da onda oni počnu da pregovaraju sa KFOR-om, da oni budu sad treća strana“, kaže Šeholi podsećajući da je policija zaplenila ogromne količine naoružanja.

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni