Slobodno srpski sa Fadiljem Ljepajom
11/12/2023|Autor: Administrator|
|

Publicista i politički analitičar iz Prištine Fadilj Lepaja rekao je u emisiji Slobodno srpski da je za probleme u odnosima Prištine i Beograda isključivo odgovorna srpska strana, odnosno aktuelnu vlast u Srbiji.

„Srpska politika je htela da normalizuje stanje na Kosovu tako što bi opštine delovale kao srpske opštine odnosno kao deo Srbije, s druge strane, kosovska strana je to videla drugačije - kao normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Evropska zajednica ne bi došla ovde samo da bi se normalizovalo stanje, niti Zapad, oni su ovde da bi se normalizovali odnosi između Kosova i Srbije, između dva suseda koji pretenduju da budu zajedno u Evropi sutra i onda treba da grade odnose na evropskim principima“, rekao je Ljepaja.

Po njegovom mišljenju, Srbi sa Kosova su taoci loših odnosa između Kosova i Srbije.

„Mislim da oni koji vode taj narod stvarno treba da rade na tome da se odnosi normalizuju, da tim ljudima pruže demokratske institucije i da ostavimo prošlost  iza nas i da gledamo kuda ćemo zajedno da idemo. Ja mislim da ako se normalizuju odnosi između Kosova i Srbije i ako bude taj evropski proces tekao brzo, da ćemo veoma skoro imati situaciju kao što je između Nemačke i Francuske gde kad budeš išao kolima nećeš znati u kojoj si zemlji“, naveo je Ljepaja.

Postojeće probleme između Beograda i Prištine evropska zajednica i američka administracija su prema rečima Ljepaje želeli da reše dogovorom u Briselu i Ohridskim  aneksom dogovora.

“Odnosi snaga u Srbiji nisu bili takvi da mogu da svare to, taj dogovor i jednostavno su blokirali taj dogovor. Banjska je bila u neku ruku udar na sve to, neko je pokušao da na severu zapravo preuzme situaciju pod kontrolom i onda da razgovaramo o sasvim nečem drugom, a ne o dogovoru koji je bio u Briselu”, rekao je politički analitičar iz Prištine Fadilj Lepaja.

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni