Slobodno srpski sa Dušanom Janjićem
01/11/2023|Autor: Administrator|
|

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je u emisiji Slobodno srpski da su razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa evropskim liderima u Briselu, iako završeni bez dogovora, “ipak na neki način pokazali promenu metodologije rada i de fakto formata, jer su sada poruke Evropljana, Amerikanaca i Britanaca usaglašene. 

“Kvinta je do sada pomagala, asistirala, međutim sada je Kvinta uključena direktno, a to znači da oni (London, Vašington i Brisel) postižu poruku i šalju je jednim glasom. Ranije je to bilo - Nemačka šalje jednu poruku, Mogerini drugu, treću i tako se radilo i u doba Ketrin Ešton. Kad stigne jedna poruka, to je iskustvo ne samo Balkana, tada se ovi, da kažemo mlađi igrači, kakvi su naši u tom odnosu, prilagođavaju i nemaju prostor za manevrisanje”.

Janjić je mišljenja da su dešavanja od 24. septembra u selu Banjska u opštini Zvečan “kolateralni rezultat pogrešnih politika”.

„Ja ću ponoviti to što sam rekao one iste noći kada je Vučić izašao sa tom pričom. Ako nije znao još je gore. To znači da nije dorastao da bude predsednik države i da kontroliše proces. A, ako je znao,  a nije sprečio, onda ima odgovornost. A, ako je znao ili delimično učestvovao, što je tačno, onda on sada vodi  naravno ovu politiku - imate dve mogućnosti, jedna je politika da se inatite kao Dodik i da na kraju vam oduzmu i građanska prava i sve. To je radio Milošević, da budete bombardovani i da se sudi u nekom posebnom mehanizmu ili druga mogućnost na koju očigledno Beograd ide lagano - kooperativnost“, naveo je Janjić.

Prema njegovom mišljenju cilj akcije u Banjskoj bio je “planiranje podizanja ustanka”, koji je, kako kaže, presretnut.

“Da sačekamo suđenje i pokazaće se da je plan bio da se zapali mala žiška da se ona širi i da maksimalno  održavaš jednu tenzičnu bezbednosnu situaciju na severu i da onda pregovaraš o promeni granica”.

 Janjić smatra da će se suđenje učesnicima u slučaju Banjska održati u Specijalnom sudu u Beogradu uz monitoring EULEKS-a.

“Radiće se u Beogradu. Monitoring će raditi EULEKS, ali će ambasade EULEKS-a izveštavati kosovske vlasti i prenositi dokumenta, a posmatrači će biti iz svih zemalja Kvinte. To je samo jedan detalj, ono što je tu važnije je prevencija da se tako nešto više ne ponovi”.

Komentarišući način evakuacije grupe naoružanih Srba, koji su prema tadašnjim tvrdnjama premijera Aljbina Kurtija, bili opkoljeni od strane kosovskih policajaca, Janjić kaže da je jasno da je njihova evakuacija bila dogovorena sa KFOR-om.

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni