DSK PROTIV REZERVISANIH MESTA
22/12/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 21. Decembra - Lider najveće opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova(DSK) Isa Mustafa založio se danas protiv zadržavanja rezervisanih mesta za pripadnike manjina u Skupštini Kosova jer se "tako može oštetiti razvoj demokratije na Kosovu". 
"Ova (rezervisana) mesta vode ka planu Ahtisari plus. Sve političke snage na Kosovu su bile protiv otvaranja takvih  procesa, jer stvaraju političku nestabilnost", rekao je Mustafa u interviju za RTK. 
Upitan da li ovakav stav predstavlja odbijanje zahteva zemalja velike petorke (SAD, V.Britanija, Nemačka, Francuska I Italija) , Mustafa je rekao da "to razume kao odbijanje zahteva velike petorke". 
Evropska unija(EU) i Sjedinjene Američke Države(SAD) su zatražila od institucija i političkih partija Kosova da parlamentarnim izborima koji treba da se održe tokom 2014. godine treba da prethodi okončanje izborne reforme, što je takođe i jedan od preduslova u procesu Stabilizacije i pridruživanja Kosova EU. 
Lideri partija su se saglasile oko večine otvorenih pitanja u izbornoj reformi i sporno je ostalo pitanje načina izbora predsednika Kosova, neposrednim ili izborom od strane Skupštine, kako je do sada bila praksa, i pitanje rezervisanih mesta za manjine. 
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni