BUDUĆNOST KBS-A
19/06/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 19. jun - Ministar Bezbednosnih snaga Kosova (KBS) Agim Čeku izjavio je juče da Vlada Kosova nastavlja da radi na izgradnji kapaciteta tih snaga, ali da njihova transformacija zavisi od NATO. 
"Politička elita na Kosovu, ja kao ministar, parlamentarni odbor za nadzor KBS, i svi drugi moramo negovati partnerstvo sa NATO i treba da se izbegnu bilo kakvi jednostrani potezi koji bi mogli da ugroze naše
buduće članstvo u NATO", naglasio je Čeku tokom rasprave na temu "Šta dalje sa Kosovskim bezbednosnim snagama: Hoće li biti vojske, ili ne?". 
Izvršni direktor kosovskog Centra za bezbednosne studije Florijan Čehaja, predstavio je u debati tri scenarija za budućnosti KBS.  
Prema njegovim rečima, prvi scenario podrazumeva da KBS ostanu pod sadašnjim mandatom, drugi predvidja njihovu transformaciju u Odbrambene snage Kosova, koje bi imale 3.500 aktivnih pripadnika, a treća mogućnost je transformacija KBS u Vojsku Kosova, koja bi imala najmanje 5.000 vojnika, ali bez ograničenja tog broja.  
"Mislimo da postepeno, osim sadašnjeg mandata, Bezbednosne snage Kosova moraju dobiti i dodatni mandat to jest da obezbedjuju teritorijalni integritet države, kao što to čine vojske drugih zemalja, ali uvek u okviru nadležnosti koje tim snagama postepeno prenosi Kfor", rekao je Čehaja. 
Armend Muja, koji je izradio studiju o daljoj transformaciji KBS izjavio je da smatra da bezbednost ima regionalne implikacije, ali da je isto tako i priroda pretnji regionalna. 
"Samim tim i susedne zemlje treba da imaju uravnotežen i koordinisani pristup takvoj konfiguraciji bezbednosti, u kojoj nijedna država ne predstavlja opasnost po drugu. Što znači da treba bude nivelizacije
ili uskladjivanja vojnih kapaciteta u tom smeru", rekao je Muja. 
Predsednik parlamentarne komisije za unutrašnje poslove, bezbednost I KBS Ahmet Isufi, rekao je da je od proglašenja nezavisnosti Kosova prošlo pet godina, što je dovoljno da bezbednosne snage povećaju svoje kapacitete, kao i da unutrašnji i spoljni faktori od kojih bezbednost Kosova zavisi treba da naprave procenu. 
"Pet godina od nezavisnosti Kosova, mi smo učinili ogroman pomak ka funkcionisanju Kosova kao nezavisne i suverene države, i sada mislimo da je vreme da se kosovske institucije kompletiraju", izjavio je Isufi. 
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni