„Efekti ulaganja na severu Kosova nakon Briselskog sporazuma
08/08/2016|Autor: Administrator|
|

„Efekti ulaganja na severu Kosova nakon Briselskog sporazuma – Da li živimo bolje?“

Kako bi se sagledali efekti i rezultati ulaganja u opštinama na severu Kosova u poslednje tri godine, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj iz Zubinog Potoka u partnerstvu sa RTV Mir iz Leposavića a uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo sprovodi projekat pod nazivom „Efekti ulaganja na severu Kosova nakon potpisivanja Briselskog sporazuma – Da li živimo bolje?“.

Prema rečima Dragiše Mijačića direktora Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj ideja za  pokretanje ovog projekta došla je iz činjenice da su, nakon potpisivanja sporazuma u Briselu četiri opštine na severu Kosova dobile značajna sredstva od Evropske unije, Vlade Kosova i Fonda za razvoj severa Kosova, pa je težnja da se kroz analizu efekata realizovanih projekata poboljša informisanost građana o koristima Briselskog sporazuma. „To su neka zaista velika ulaganja, velika sredstva koja su došla u upotrebu od 2013. godine za četiri opštine. Onda smo mi hteli da vidimo na početku implementacije ili tokom realizacije da li su se ostvarili neki pozitivni efekti - da li ljudi žive bolje ili ne žive bolje shodno uloženim sredstvima. Upravo zato projekat nosi takvo ime“, navodi Mijačić.

Projektom su obuhvaćena četiri istraživanja. „Prvo istraživanje se ticalo sredstava koja su utrošena iz Carinskog fonda i Razvojnog fonda. Sa druge strane, radili smo istraživanje o ulaganjima Vlade Kosova i različitih ministarstava. Treće istraživanje ticalo se ulaganja koja su došla od Evropske unije a četvrto istraživanje je saželo sva ova tri i doneli su se neki zaključci kako bi mogla da se unapredi realizacija projekata i kako bi se poboljšali efekti u nekoj narednoj fazi realizacije“ istakao je Mijačić.

Za medijski deo projekta odnosno za informisanje javnosti o pomenutim istraživanjima bila je zadužena RTV Mir iz Leposavića. „Nalaze svakog istraživanja mi smo objavljivali na televiziji Mir a takođe smo slali obaveštenja i drugim medijima i zaista smo dobili značajnu pažnju medija kako onih na severu Kosova, iz Prištine ali i Beograda“ rekla je Sanja Sovrlić novinarka RTV Mir. Ona je navela da su do sada održane dve emisije debatnog tipa o ulaganjima Razvojnog fonda i projektima Vlade Kosova a da je planirano da se urade još dve u kojima će biti reći o ulaganjima Evropske unije i efektima ulaganja u sva tri fonda.

Rezultati projekta „Efekti ulaganja na severu Kosova nakon potpisivanja Briselskog sporazuma – Da li živimo bolje?“ koji zajednički realizuju Institut za teritorijalni ekonomski razvoj i RTV Mir uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, biće predstavljeni u septembru mesecu, a u okviru projekta je planirano i štampanje studije o efektima ulaganja na severu Kosova.

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni