ZSO PO KOSOVSKIM ZAKONIMA
24/01/2014|Autor: Administrator|
|

ZVEČAN, 23. januar - Ambasadorka SAD u Prisstini Trejsi En Dzzejkobson (Tracey Ann Jacobson) izjavila je
danas da che dogovor o formiranju Zajednice srpskih opsstina biti u skladu sa zakonima Kosova i Evropskom poveljom o lokalnim samoupravama. 
"Kosovski zakoni i Ustav su veoma napredni i daju veliki broj nadlezznosti lokalnim vlastima", rekla je ambasadorka SAD Televiziji Most u Zveccanu, i izrazila nadu da che zajednica pomochi predstavnicima skupsstina opsstina da saradjuju i donose odluke vazzne za urbano planiranje, obrazovanje i ostalo. Trejsi En Dzzejkobson istakla je da su granice Kosova utvrdjene i da Vlada SAD podrzzava Kosovo u tim granicama kao nezavisnu i demokratsku drzzavu. 
"Smatramo da i Kosovo i Srbija treba da nastave put ka evropskim integracijama i otuda potreba za normalizacijom odnosa izmedju te dve drzzave. Vazznije je gledati u buduchnost i razmissljati o tim koracima nego osvrtati se nazad", rekla je ambasadorka SAD na Kosovu.  Ona je pozvala gradjane severne Kosovske Mitrovice da glasaju na
izborima za gradonaccelnika i da medju kandidatima izaberu one koji che mochi da uccine najvisse za njih i opsstinu. 
"Izadjite 23. februara na izbore i dajte svoj glas ljudima za koje smatrate da to zasluzzuju", rekla je ambasadorka Dzzejkobson I izrazila zadvoljstvo jer "postoje legitimni izabrani predsednici opsstina i odbornici sa kojima che mochi uspessno da saradjuju na realizaciji projekata na severu Kosova". 
Izbori za gradonaccelnika opsstine Severna Mitrovica biche ponovljeni jer je izabrani gradonaccelnik Krstimir Pantich odbio da polozzi zakletvu na materijalu sa obelezzjima Republike Kosovo. 
Trejsi En Dzzejkobson izrazila je nadu da che dijalog Beograda I Prisstine u Briselu dovesti do najboljih moguchih ressenja za Kosovo I Srbiju che "obe zemlje krenuti ka evropskom integracijama", kao i da che doprineti doprineti ressavanju unutrassnjih i ekonomskih problema.
Istakla je da je za demokratski razvoj Kosova vazzno da izborna reforma bude sprovedena najmanje ssest meseci pre raspisivanja izbora.
"Ja sam zauzela stav da se pitanje rezervisanih mandata u Skupsstini Kosova nastavi joss jedan mandat, ali odluku che morti da donesu kosovske vlasti u skladu sa svojim zzeljama. Bez obzira ssta se bude odluccilo, vazzno je da su garantovani mandati poslanika garantovani kosovskim ustavom", rekla je ambasadorka Dzzejkobson. 
Povodom ocena da je malo uradjeno na povratku raseljenih i ressavanju pitanja privatne svojine i drzzavne imovine, Meri En Dzzejkobson rekla je da "ambasada SAD ccini sve i daje doprinos u radu KPA i da je resseno 40.000 od prispelih 42.000 zahteva". 
 
 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni