ZSO MOŽE UGROZITI SUVERENITET KOSOVA
11/12/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 11. decembra  - Zajednica srpskih opština (ZSO) može dovesti u pitanje suverenitet Kosova, ocenjeno je danas na raspravi u Prištini pod nazivom "Opštine na severu posle opštinskih izbora i sporazuma Kosovo-Srbija od 19. aprila".  Učesnici u raspravi koju je organizovala Grupa za pravne i političke
studije iz Prištine upozorili su na mogućnost da se zajednica opština sa srpskom većinom pretvori u "treći stepen vlasti". 
Glavni i odgovorni urednik dnevnika Koha ditore Agron Bajrami izjavio je da je sam naziv te zajednice "provokativan" i da postoji mogućnost da taj politički entitet izađe iz zakonskog okvira Kosova i dovede do "defunkcionalizacije" kosovskog pravnog sistema. 
Profesor političkih nauka Beljulj Bećaj ocenio je da je "rezulatima izbora završena misija Tačijevih i počela misija Dačićevih Srba".
"Pitanje je konkretnih okolnosti kada će i ministar lokalne uprave (Kosova) Slobodan Petrović biti proglašen tehnološkim viškom, pošto njegove poslove u opštinama sa srpskom većinom sada obavlja srpski ministar za Kosovo Aleksandar Vulin", rekao je Bećaj. 
On je ocenio da će zajednica srpskih opština imati "izužetno značajan" uticaj na unutrašnju i spoljnu politiku Kosova. 
Prema njemu, najveći dobitnik lokalnih izbora je građanska inicijativa "Srpska" jer je sa osvojenih 20.000 glasova dobila mesta gradonačelnika u devet opština, dok Demokratska partija Kosova sa 201.000 glasova ima samo jednu opštinu više. 
Ambasador Holandije na Kosovu Robert Boš je rekao da se ceo proceš konstituisanja Zajednice srpskih opština zasniva na sporazumu od 15 tačaka između premijera Srbije i Kosova, Hašima Tačija i Ivice Dačića. 
On je ocenio da je sporazum bio "dobar korak" i izrazio nadu da će uslediti novi sporazumi Beograda i Prištine. 
 
Izvor: BETA
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni