ZAKLETVA PO IZBORNOM ZAKONU
08/12/2013|Autor: Administrator|
|

GRAČANICA, 8. decembra - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da će novoizabrani gradonačelnici sa liste "Srpska" položiti zakletvu po zakonima po kojima su izabrani na lokalnim kosovskim izborima. "Gradonačelnici 'Srpske' će položiti zakletvu po zakonima na osnovu kojih su i izabrani. Zakletva je statusno neutralna, ne pominje se Republika Kosovo, niti bilo koje drugo određenje. To je za nas sasvim prihvatljivo. Zakletvu će položiti pred odbornicima koji su učestvovali u izboru gradonačelnika", kazao je Vulin novinarima
posle sastanka sa gradonačelnicima, odbornicima i simpatizerima "Srpske" u Gračanici. 
Kandidati "Srpske" pobedili su u devet kosovskih opština za gradonačelnike. 
Komentarišući medijske spakulacije da će datum početka razgovora sa EU biti pomeren sa decembra za januar, Vulin je ocenio da tih desetak dana više ili manje ništa bitno neće promeniti, ali da je bitna poruka koja se tako šalje Srbiji. 
"Na taj način nama se šalje poruka da, bez obzira na to što Srbija nije odložila izvršenje nijedne svoje obaveze, neke zemlje članice EU mogu da odlože svoje obaveze prema Srbiji", kazao je Vulin I istakao da kao što Srbija ima obaveze prema EU, tako i EU ima obaveze prema Srbiji. 
On je ocenio da odluka, čak i o kratkom pomeranju razgovora zapravo govori da postoje neke zemlje članice EU koje ne cene sve ono što je država Srbija uradila da bi došla do te prilike i da možda ne cene ni sve ono što su Srbi na Kosovu i Metohiji uradili da bi došlo dotih razgovora. 
Vulin je kazao da to eventualno pomeranje nema nikakve veze sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO) i da će ona biti formirana. 
"ZSO je najveći uspeh srpskog naroda i njeno formiranje mora da se desi najdalje krajem januara ili početkom februara. ZSO je nešto što je dogovoreno i predviđeno i to je proceš koji se jednostavno više ne može zaustaviti", rekao je Vulin. 
On je kazao da ZSO neće biti nikakva NVO, kako to neki u Prištini govore, nego da će ZSO imati četiri važna ovlašćenja nad zdravstvom, školstvom, ekonomskim razvojem i nad urbanim planiranjem. Prema njegovim rečima, sva ovlašćenja preko toga, ili drugačija od toga moći će da se uspostave na osnovu odluka svake od opština članica ZSO, kao i to da svaka od opština može da se odrekne neke od nadležnosti u korist ZSO.  On je kazao da će ZSO biti onakva kakva je dogovorena u Briselu i da ono što je dogovoreno u Briselu ne može da se menja ni u Prištini, ni u Beogradu. 
Vulin je cenio da će ZSO biti dokaz Srpskog jedinstva, kao I mogućnost da se zakonski, politički i na svaki drugi način ostvari veza sa Srbijom, da se nastavi neprekinuto finasiranje života na Kosovu i Metohiji, da se ne gase radna mesta, da se ne gube škole, domovi zdravlja i da se nastavi sa gradnjom domova za decu, stare I raseljene. 
U vezi pristupa Srba u Kosovsku policiju Vulin je kazao novinarima da taj proceš na severu još nije počeo i da se očekuje da počne naredne nedelje. 
 
Izvor: BETA
Foto: Tanjug

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni