VJOSA I KURTI MOGU DA BUDU ZAPAMĆENI KAO HEROJI
15/04/2021|Autor: Administrator|
|

VJOSA I KURTI MOGU DA BUDU ZAPAMĆENI KAO HEROJI AKO PRONAĐU KOMPROMIS SA SRBIJOM

Posle plebiscitarne pobede na izborima Vjosa Osmani i Aljbin Kurti imaju idealnu šansu da ostanu zapamćeni kao heroji koji su našli istorijski kompromis sa Srbijom. Međutim, pitanje je da li će do toga i doći, posebno ako se ima u vidu da Kurtiju dijalog sa Beogradom nije bio među prioritetima u kampanji, ocenio je u emisiji Sporazum politički analitičar iz Prištine Beljuj Bećaj.

„Mislim da će se taj redosled vremenom promeniti sa pritiskom inostranog faktora, ali ne mislim da ćemo imati ono što žele svi građani – spokojnu budućnost, iako vlasti i u Prištini i u Beogradu sada imaju stabilnu većinu u parlamentima da pronađu kompromisno rešenje“, kaže Bećaj.

S druge strane, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da ako se ostane pri principu da „ništa nije dogovoreno ako sve nije dogovoreno“, Evropskoj uniji i pregovaračima u Prištini i Beogradu trebaće tri – četiri mandata da dođu do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

„To je samo jedan od pokazatelja da Evropska unija nije dobro shvatila čitavu priču. Lajčaku je već istekla cela godina na dužnosti, iako mu je prvi mandat produžen. Jednostavno se ne bave onim kontekstom što muči i političare, i narod Kosova i Srbije, niti unapređuju metodologiju, a pri tome insistiraju da se dijalog vodi u okviru normalizacije, u okviru Rezolucije Generalne skupštine i  skladu sa obavezama Kosova i Srbije na putu ka Evropskoj uniji“, kaže Janjić.

Do sastanka pregovarača u Briselu doći će, ipak, vrlo brzo i pored prepreka poput izjave Vjose Osmani da ,,pravda neće biti dostignuta dok Srbija ne bude odgovarala za zločine” i činjenice da ni Beograd nije naročito zainteresovan da se razgovori ubrzaju, kaže Bećaj i u nastavku očekuje efikasniju ulogu EU.

„Evropska zajednica nije realno shvatila dubinu problema u našim odnosima. Mislila je da će preko noći rešiti probleme koji su nastali ne samo u poslednjem sukobu, problemi su dugoročnog i istorijskog karaktera“, upozorava Beljuj Bećaj.

Pitanje ratnih zločina je svakako nezabilazna tema i na stranama je da se dogovore kako će upravljati opterećujućom prošlošću u procesu normalizacije odnosa, upozorava Janjić.

„Nama predstoji suočavanje sa bolnim činjenicama, a to znači da je i u Srbiji potrebno da dođe do promene političke garniture, jer garniture koje su nastale u ratu i iz njega izvukle profite, čije su ideologije iz „devedesetih“, teško mogu iskreno da prihvate sporazum. Mogu neiskreno, mogu da potpišu“, ocenio je Janjić.

Stupajući na dužnost Vjosa Osmani obećala je da će biti predsednica svih građana Kosova. Tragom te izjave, na fejsbuk stranici emisije „SporaZoom“ sprovedena je anketa na pitanje „da li će Vjosa Osmani ravnopravno predstavljati sve građane Kosova, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku ili političku pripadnost“. Većina ispitanika ili preko 86 odsto odgovorila je negativno, dok samo 13,7 procenata veruje da hoće.


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni