VIZIJA KOSOVA JE DA PROMOVIŠE MIR
17/02/2014|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 16. februar - Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je večeras da je vizija Kosova kao nezavisne I suverene države da promoviše toleranciju, razumevanje i mir i, iznad svega, garantuje svakome slobodu i jednaka prava za izgradnju jedne bolje budućnosti. Na prijemu koji je organizovala povodom šeste godišnjice proglašavanja nezavisnosti Kosova, Jahjaga je rekla da Kosovo poštuje viziju, angažovanje i  Nepokolebljivo opredeljenje čitavog niza generacija, koje su jedna za drugom pronosile duh slobode I demokratije.
"Danas, kada smo uspostavili temelje naše državnosti, i kada obeležavamo šestu godišnjicu nezavisnosti, ideala za koji su se žrtvovale čitave generacije, mi  okazujemo našu istrajnost, istovremeno i nepokolebljivost, za ostvarivanje ovog ideala. Ove šeste godišnjice od proglašavanja nezavisnosti izražavamo poštovanje za sve one muškarce i žene prijateljskih zemalja, SAD, EU, koje su snažno podržale naše pravedno i ljudsko stremljenje da odbranimo univerzalne principe da budemo slobodni i ravnopravni", rekla je Jahjaga.
Kosovska predsednica je dodala da su u ovim godinama postignuta značajna dostignuća i savladani izazovi na putu ka ispunjenju vizije i vrednosti slobode i demokratije, "za demokratsku državu Kosovo, državu svih građana, promotera mira i stabilnosti, zemlje velikih mogućnosti i ravnopravnog članstva u porodici slobodnih naroda".
"Nezavisnost Kosova je nepovratna, neprikosnovena, izgrađena na svakom delu njene teritorije, za svakog njenog ravnopravnog građanina, i to je realnost poznata i priznata u svetu, i kao važan faktor dobrosusednih odnosa u regionu", rekla je ona.  
Jahjaga je istakla da je jasan cilj Kosova da bude deo Evropske unije, NATO i svih ostalih međunarodnih organizacija i istakla da nema sumnje da je potrebno uložiti još truda u pravcu jačanja demokratije, uspostavljanja vladavine reda i zakona na svakom delu teritorija Kosova.
Predsednica Kosova je rekla da je istorija nasilja i konflikata, hegemonije i ropstva okončana i otvoren je put integracija I saradnje, put međusobnog poštovanja i poverenja, i svakako put izgradnje jedne bolje budućnosti.  Ona je dodala da je Kosovo država svih njenih građana, bez razlike, ljudi koji su ujedinjeni u zajedničkom cilju integracije u EU.  
"Mi treba da otvorimo našu perspektivu putem produbljivanja sveobuhvatnih reformi, koje će omogućiti brže kretanja naše zemlje na putu integracija, reformi koje, iako bolne i teške, omogućavaju bolju budućnost. Mi treba da stvaramo neophodne uslove za ekonomski razvoj i inostrane investicije, koje će pomoći mlađim generacijama da doprinesu svojoj zemlji. Današnjica je u našim rukama i nju treba da gradimo zajedno", zaključila je Jahjaga.
 

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni