VAŽAN STATUT ZAJEDNICE SRPSKIH OPŠTINA
22/01/2014|Autor: Administrator|
|

GRAČANICA, 21. januara - Ambasador Velike Britanije na Kosovu Jan Klif rekao je danas u Gračanici da je najvažnije da se napiše dobar, praktičan statut za buduću Zajednicu srpskih opština(ZSO) i da se mnogo ne žuri sa izradom tog dokumenta jer se Kosovo, a možda i Srbija, nalaze blizu parlamentarnih izbora. 
Odgovarajući na pitanje dopisnika Bete o tome kada bi trebalo da se formira ZSO i kakva će ovlašćenja imati, ambasador Klif je kazao da ne zna kada će ta zajednica biti formirana i da je to pitanje za pregovarače u Briselu, a vreme formiranja ZSO zavisi od statuta. 
Ambasador je naglasio da treba napisati dobar statut za ZSO o čemu bez sumnje treba da se razgovara u Briselu.  Klif je posle sastanka sa novoizabranim gradonačelnikom Grčanice Branimirom Stojanovićem rekao da je danas prvi put posetio Gračanicu posle kosovskih lokalnih izbora.  On je kazao da se vlada Velike Britanije zalaže za ostanka Srba na Kosovu: 
"Mi podržavamo ulogu srpske zajednice, ali i drugih zajednica ovde (na Kosovu), i videćemo kako možemo sarađivati sa novom opštinom u Gračanici i kako ćemo pomoći ovoj opštini". "Danas smo razgovarali o mnogim problemima,  kao i o budućnosti I ulozi ZSO, ali i o tome kakva će biti uloga Gračanice u tojzajednici", rekao je Klif. 
Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović, s liste "Srpska", kazao je novinarima da je tokom jednočasovnog sastanka sa ambasadorom Klifom razgovarao o politici, ekonomiji, "o svemu što muči Srbe", loklanu samoupravu.  Stojanović je dodao da su se saglasili o mnogim temama i izrazio nadu da je današnji razgovor početak dobre saradnje. 
"Dobar deo razgovora posvetili smo upravo pročesu privatizacije, a to je ono što nas danas opterećuje. Mi imamo  određeni plan kako bi tomoglo da se prevaziđe i o tome smo razgovarali sa ambasadorom. Svakako da ćemo te naše planove javno predstaviti, ali oni još nisu za potpuno objavljivanje", rekao je gradonačelnik.  Stojanović je ocenio da je proces privatizacije vrlo osetljiv, može da ugrozi opstanak Srba i zato je tražio podršku ambasadora. 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni