USVOJENA NOVA STRATEGIJA MINISTARSTVA ZA POVRATAK
07/02/2014|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 7.februar – Na jučerašnjoj sednici  Vlade Kosova usvojena je nova Strategija Ministarstva za zajednice i povratak za period 2014-2018 godina. Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je na sednici Vlade je predstavio ovaj dokument i zatražio njegovo usvajanje.„Imam čast da u ime Ministarstva za zajednice i povratak, predstavim za odobrenje Vladi Kosova Strategiju za zajednice i povratak 2014-2018 godine. Ova Strategija je rezultat rada i predanosti Ministarastva za zajednice i povratak za kompletiranje dokumentacije o strategiji u svom resoru, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva za zajednice I povratak.
Cilj izrade Strategije za zajednice i povratak 2014-2018 je da se koristi kao putokaz tokom procesa povratka koji obuhvata ne samo izgradnju stambenog sektora nego i za delatnosti javnih usluga i pridobijanje licnih dokumenata, zdravstvene usluge i osiguranja, slobodnog kretanja, mogucnost obrazovanja na svom maternjem jeziku, mogucnost zaposlenja i pristup infrastrukturi. Ovaj proces traži saradnju i koordinaciju sa relevantnim institucijama i razvoj operativnih politika kako bi mogli da doprinesu uspehu u procesu povratka i re-integracije, u pravcu jednog demokratskog društva sa jednakim pravima za sve gradane.
Pomocu ovog strateškog dokumeta, cilj je da se postigne održiv povratak raseljenih  lica koja su raseljena unutar i van Kosova i reintegracija i uspešna stabilnost za sve zajednice koje žive na Kosovu, izrada i dopuna zakona za zajednice i povratak i integraciju, unapredenje sisetema upravljanja unutar MZP-a .
Ova Strategija je pripremljena od strane Ministarstva za zajednice i povratak u saradnji sa lokalnim i medunarodnim strucnim kadrom . Snaga ove Strategije je od posebnog znacaja zato sto MZP je posvecena da adresira personalne potrebe raseljenih lica unuta i van Kosova, da bi stvorili uslove za održiv povratak i uspešnu re-integraciju u multietnicko Kosovo.
Usvajanje ovog dokumenta bice primer podrške procesu povratka na Kosovo, ne samo od strane MZP-a, vec i kosovske Vlade i društva u celini. Izražavam zahvalnost za vašu snažnu i konstantnu podršku našem radu, podršku koja c´e ohrabriti sve raseljene da donesu odluku da se vrate u svoje domove. Dakle, vaša odluka za odobravanje strategije, nakon procedure razmatranja, bice veliki doprinos da se osigura sprovodenje politike zasnovane na najvišim medunarodnim standardima,“ rekao je ministar Jevtic na sednici Vlade Kosova.
Strategija je odobrena jednoglasno od strane clanova vladinog Kabineta.

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni