UNDP pomaže Kosovu u borbi protiv Kovida 19
22/06/2020|Autor: Administrator|
|

Medija centar, 22.06.2020. - Kosovo je u protekla tri meseca koliko na Kosovu traje kriza izazvana koronavirusom od Programa za razvoj Ujedinjenih Nacija dobilo brojnu opremu i medicinski material. Najnovija pomoć UNDP-a je 40 mobilnih ventilatora.


Glavna predstavnica UNDP-a na Kosovu Maria Suoko kaže da je ova organizacija tokom pandemije koronavirusa na Kosovu potpuno operativna. Zaposleni uglavnom rade od kuće, a UNDP je prema njenim rečima pružio ogromnu podršku borbi protiv Kovida 19, uglavnom kroz nabavku opreme.

„Definitivno naše najveće dostignuće je upravo nabavka 40 mobilnih ventilatora koja je omogućena uz podršku Norveške, Švajcarske i Luksemburga. Takođe smo nabavili i testove za Kovid 19, tako da smo pomogli u nabavci kritične opreme za zdravstveni sistem na Kosovu. Takođe smo sproveli i jedan izveštaj, brzu procenu o uticaju Kovida 19, sa UN Women i UNFPA, sa ciljem da se proceni uticaj na domaćinstva i biznise“, rekla je Maria Suoko.

Suoko kaže da je UNDP opremu i medicinski materijal uglavnom donirao preko Ministarstva zdravlja Kosova. Međutim ističe da je pomoć stigla do svih zajednica na Kosovu.

„U našem poslu  vodimo se principom “ne ostavljamo nikog iza nas” tako da sve što radimo mi vodimo računa da dođemo i do onih najudaljanijih. Sve naše pripreme uključuju i aktivnosti imaju nevećinsku komponentu i trudimo se da uvek bude tako. Ovo je ujedno i naša poruka kosovskim institucijama da svako mora da ima koristi od podrške koju mi dajemo“.

Predstavnica UNDP-a na Kosovu kaže da nije bilo lako doći do opreme, jer je koronavirus globalna pojava i svi su, kako je kazala, u isto vreme hteli opremu, za koju je istovremeno proizvodnja bila ograničena.

„U Evropi se proizvodilo samo za zemlje unutar EU. Na primer, današnja oprema proizvedena je u Kini i na ekspertskom je nivou. Letova je bilo takođe veoma retko, posebno CARGO letova, pa je oprema prvo stigla u EU…tako da oduzelo nam je puno vremena. Ovo je zajednički napor nas ovde i naše Kancelarije za nabavku“, kazala je Maria Suoko.

Pored svojih fondova UNDP je proteklih meseci imao finasijsku podršku i brojnih zemalja. 

„Kada je u pitanju nabavka imamo vladu Luksemburga, vladu Švajcarske i vladu Norveške i oni su dali direktno finansiranje za nabavku medicinske opreme. U isto vreme dobili smo fondove iz naše centrale, takozvani fond za brze odgovore, koji nam je omogućio da trenutno pomognemo instutucijama. Takođe koristimo i centralne fondove koje pružaju naši glavni donator“. 

Maria Suoko je kazala da su zaposleni sa 10 odsto kapaciteta  nedavno krenuli sa radom i u svojim kancelarijama. Prioritet ove organizacije je kako kaže zdravlje osoblja, a potpuni povratak zaposlenih na svoja radna mesta sa punim radnim vremenom očekuje posle leta

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni