Trepča - Rukovodstvo bez jasnog odgovora o kontroli poslovanja
01/11/2016|Autor: Administrator|
|

Marko Đurić u Trepči; Rukovodstvo bez jasnog odgovora o kontroli poslovanja

Tokom posete postrojenju za flotiranje rude u Leposaviću Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić je rekao da će Vlada Srbije učiniti sve da Trepča ostane u rukama naroda na ovim prostorima, da će budžetom biti predviđena nova ulaganja za fabriku akumulatora koju je najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić, dok če akcionarima biti pružena pravna podrška da ostvare svoje interese pred domaćim i međunarodnim sudovima.

„Srbija stoji uz Trepču, Srbija stoji uz radnike Trepče i Srbija stoji uz svoj narod na ovom području i nećemo nikome dozvoliti da ono što pripada građanima, ono što pripada narodu, ovim ljudima koji su to stvarali i gradili  i napravili nešto što je danas kičma ekonomije na severu Kosova i Metohije, prestane sa radom“, rekao je Marko Đurić.

I pored poruka koje koje upućuju na vezu kombinata Trepča sa Vladom Srbije, direktor Jovan Dimkić nije imao jasan odgovor o kontroli poslovanja od strane resornog Ministrarstva, a pitanje novinarke je nazvao provokacijom.

Na naše pitanje o kontroli poslovanja Trepče, direktor Jovan Dimkić kaže da ovaj kombinat redovno podnosi izveštaje resornom Ministarstu Vlade Srbije dok su pitanja o efektima ulaganja ostala bez odgovora. Gospodin Dimkić je pitanja novinarke nazvao provokacijom. Prenosimo Vam u celosti dijalog novinarke sa direktorom Trepče.

Novinarka: Pitanja i za Vas i za rukovodstvo Trepče. Kada je poslednji put Trepča predala izveštaj o poslovanju resornom ministarsstvu Vlade Republike Srbije i kada je Vlada imala nekakvu finansijsku kontrolu u Trepči. To je jedno pitanje. Drugo se odnosi na ta nova ulaganja, da li su rađene procene efekata dosadašnjih ulaganja. Ako govorimo o pogonu za preradu otpadnih akumulatora u Zvečanu, koliko zapravo taj pogon radi i da li su mereni efekti tih ulaganja. Da li Trepča ima tržište za ta nova ulaganja, kao što ste rekli za fabriku baterija i tome slično, s obzirom da je, do sada, to tržište možda i izgubljeno.

Jovan Dimkić: Ova pitanja su mo malo čudna, moram da priznam, ne znam koja novinarka je u pitanju.

Novinarka: Sanja Sovrlić Radio-televizija Mir.

Jovan Dimkić: Ova pitanja deluju provokativno. Trebali bi svi da znate i uopšte javnost na Kosovu i Metohiji, da mi sve naše izveštaje redovno dostavljamo resornim ministarstvima, da mi imamo, kao pravno lice RMHK Trepča, koje je registrovano u APR-u Republike Srbije, organe upravljanja, Skupštinu akcionara, tako da razmatramo redovno sve izveštaje u skladu sa pozitivnim zakonima Republike Srbije. Što se tiče vašeg drugog pitanja, ono je suviše tehničke prirode, marketinške prirode, tako da zaista mislim da nije ni vreme ni mesto da na to sada odgovaram, zbog vremena pre svega.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je komentarisao odluku Ustavnog suda na žalbu koju je uložila lista Srpska, nazivajući je potvrdom gaženja prava.

„Za nas takva odluka ne proizvodi nikakva pravna dejstva, ona je uostalom, kao i čitav taj, nakaradni, antizakon, poništena odlukom Vlade Srbije. Za nas je najvažnije to što će se ovde proizvodnja nastaviti, što će se život nastaviti, što će Vlada Srbije i u 2017. godini, bez obzira na to šta se bude dešavalo, obezbediti egzistenciju Trepče i funkcionisanje ovog sistema, kao i podršku ovim ljudima“, rekao je Đurić.


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni