TAČI ZA IZMENE KOSOVSKOG USTAVA
22/12/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 22. decembra  - Premijer Kosova Hašim Tači zauzeo se juče za izmene kosovskog Ustava koje bi bile preduslov za reformu izbornog sistema, i pozvao organizacije civilnog društva, javne ličnosti i medije da daju svoj doprinos tom procesu.  
"Izborna reforma je potrebna i neophodna. Bez ustavnih promena ne može biti prave izborne reforme", napisao je kosovski premijer na svom profilu na društvenoj mreži "Fejsbuk". 
Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) zatražile su od Kosova da pre parlamentarnih izborima 2014. godine okonča izborne reforme, a ovo je takođe jedan od preduslova u procesu Stabilizacije i pridruživanja Kosova EU. 
Lideri kosovskih partija su se saglasili oko večine otvorenih pitanja o reformi, a sporno je ostalo pitanje da li će se predsednik Kosova birati neposredno ili u Skupštini, kako je do sada bila praksa, kao I pitanje rezervisanih mesta za manjine.  
Profesor ustavnog prava i poslanik Skupštine Kosova Arsim Bajrami smatra da zbog izborne reforme ne treba menjati Ustav i da više ne treba da bude rezervisanih mesta u parlamentu za pripadnike manjinskih zajednica. 
"Naš je Ustav - ustav kompromisa, to je ustav koji je učinio kompromis između volje naroda za nezavisnošću i neviđenih standarda za prava manjina. Tu ravnotežu treba očuvati i ne sme se poremetiti", rekao je Bajrami u intervjuu za dnevnik Epoka e re.  
Prema njegovim rečima, zadržavanje rezervisanih mesta za manjine otežaće politički konsenzus i manjine učiniti faktorom u razmerama koje one ne zaslužuju. 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni