SUTRA KLJUČNA SEDNICA DIJALOGA
12/12/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 12. decembra  - Delegacije Beograda i Prištine sutra će u Briselu nastviti dijalog o funkcionisanju pravosuđa na Kosovu, najavili su učesnici.
Sastanku će prisustvovati, osim premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. 
Razgovori Beograda i Prištine zakazani za sutra, kako se najavljuje, biće ključni za odluku Evropskog saveta o zakazivanju prve međuvladine konferencije Srbije i EU koja bi trebalo da označi početak pregovora o pridruživanju Beograda uniji. 
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je u sredu izjavio da veruje da će do kompromisa na polju prvosuđa doći i da će time biti otvoren put početku pregovora u januaru, kako je to ranije odlučio Savet EU. 
Vučić je rekao da u pogledu pravosuđa postoje brojne razlike između stava Beograda i albanske strane i da u Brisel na sastanak kod visoke predstavnice EU Ketrin Eston, putuje kako bi se pronašao kompromis, koji podrazumeva "popuštanje obeju strana, a ne samo jedne". 
Nakon sutrašnjeg susreta Ešton će izvestiti Savet ministara EU o napretku u sprovođenju sporazuma Srbija-Kosovo. 
Savet ministara inostranih poslova EU, koji zaseda 16. i 17. decedmbra, treba da zaključi da li je napredak u uređivanju odnosa Beograda i Pristine "vidan i trajan", od čega zavisi preporuka Evropskom savetu o pokretanju pregovora o prijemu Srbije, što je ranije bilo najavljeno najkasnije za januar 2014. godine. 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni