SUSPENDOVANA PRIMENA SPORAZUMA O PRIZNAVANJU POLISA OSIGURANJA siguranja vozila
24/07/2015|Autor: Administrator|
|

BETA - KOSOVO, 24.07.2015 -

Kosovska ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri je izjavila da je suspendovala sporazum o priznavanju polisa osiguranja Srbije i Kosova.

Tahiri je donela odluku o ukidanju sporazuma koji je potpisan 23. juna u Briselu, a koji je trebalo da stupi na snagu danas, 24. jula, i kazala da je do toga došlo zbog toga što srpska strana nije uspela da izvrši potrebne pripreme za sprovođenje sporazuma, o čemu su je obavestili iz Evropske unije.

Iz kabineta Tahirijeve je saopšteno da je potrebno da obe strane sprovedu dogovor, ali je u ovakvoj situaciji, kako je navedeno, implementacija sporazuma nemoguća i odložena je na neograničem period.

Ona je istakla da će se o sporazumu dodatno raspravljati 5. avgusta.

Odmah nakon objavljivanja da je primena sporazuma suspendovana reagovao je predstavnik Biroa osiguravajučih društava Kosova i rukovodilac tehničke radne grupe koja je na tu temu razgovarala sa predstavnicima Srbije, Rahim Pacoli, koji je rekao da to pokazuje koliko je neozbiljna Srbija u primeni sporazuma.

Sporazum Beograda i Prištine o slobodi kretanja iz 2011. godine, regulisao je prolazak ljudi i vozila preko prelaza, međutim, nije dogovoreno međusobno priznavanje polisa osiguranja, što je građanima predstavljalo dodatni trošak.

Dogovorom od 23. jula ove godine, predviđeno je uvođenje zelenih kartona, čime bi se umanjili troškovi.


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni