ŠTA JE KRAJNJI CILJ DIJALOGA IZMEĐU KOSOVA I SRBIJE?
08/11/2016|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 07, novembar - Treba li i na koji način nastaviti dijalog između Kosova i Srbije, pitanja su koja su danas postavljena na panelu koji je u Prištini organizovala Kosovska fondacija za otvoreno društvo.
 
Dijalog Beograda i Prištine je proces u kome ne znamo šta dobijamo, ali znamo šta gubimo a ono što smo izgubili na Kosovu tokom ovih godina je funkcionalnost države, rekao je  na konferenciji „Dijalog Kosovo-Srbija", Agron Bajrami glavni i odgovorni urednik Koha Ditore.
 
Bajrami je istakao se tokom godina dijaloga čuju različita tumačenja. Nejasno ostaje, kaže on, da li je cilj dijaloga priznavanje Kosova od strane Srbije.
 
„Ako kažemo ne, onda ne znam zašto bi Kosovo trebalo učestvovati u takvom dijalogu. Pitanje je i da li bi Srbija učestvovala u dijalogu koji će završiti priznanjem Kosova. Mislim da bi tu trebali biti jasni, kao i to šta bi Kosovo trebalo dati da bi na kraju Srbija priznala Kosovo", kazao je Bajrami.
 
Kao ključni problem u dijalogu Bajrami ističe to što Evropska unija ne garantuje primenu postignutih sporazuma. Kaže i da je tokom godina pregovaranja Kosovo pretrpelo velike štete, a jedna od njih je „ubistvo s predumišljajem svakog procesa demokratizacije", odnosno demokratije unutar srpske zajednice.
 
"Kao rezultat dijaloga imamo samo jednu političku partiju koja predstavlja Srbe na Kosovu a ona je direktno vezana sa vladom Srbije. Nema pluralizma mišljenja među Srbima, oni donose odluke pod diktatom. Ako im je rečeno da napuste Skupštinu oni napuštaju Skupštinu što je na štetu srpske zajednice i Kosova uopšte", kazao je Bajrami.
 
Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, međutim, smatra da je dijalog osim što je načinio puno štete po ekonomiju i socijalna pitanja, proizvod i pozitivnih rezultata, posebno kada je reč o trgovinskim odnosima između Kosova i Srbije.
Ono što on, međutim, zamera je što nisu implementirani i oni „dobri sporazumi" koji su postignuti.
 
„Ova društva su uzdrmana bazično, i ja sam tu zabrinut oko budućnosti dijaloga. Slažem se da je on nužan, uz sve minuse, da rešava mnoge probleme. Slažem se i da je potreban potpuno novi format, jer je ovo besmislica. Ovaj dijalog je toliko pod pritiskom nepovoljnih grupa, kriminalnih grupa, bezbednosnih struktura sa obe strane koje ne žele promenu statusa kvo", kazao je Janjić.
 
Za izvršnog direktora Instituta Riinvest, Ljumira Abdidžikua, dijalog u Briselu nema jasan temelj koji bi doveo do konkretnih rezultata. Smatra da su odnosi između Kosova i Srbije napetiji nego ranijih godina. Stoga, smatra on, treba jasno razgraničiti da li je dijalog koji se vodi o Kosovu ili sa Kosovom.
 
Izvor: Kim radio.
 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni