Srpski novinari bez prevoda na konferenciji Vlade Kosova
19/01/2016|Autor: Administrator|
|

Na jučerašnjoj konferenciji Vlade Kosova u Prišini, kojoj je prisustvovao i premijer Kosova Isa Mustafa, nije bio obezbeđen prevod za novinare srpskih medija. Nakon pisane žalbe UNS-a Vladi Kosova, medijima je prosleđen prevod uvodnog izlaganja kosovskog premijera.
Mediji na Kosovu pozvani su juče da prisustvuju "donatorskoj konferenciji o sprovođenju strategije  za sprečavanje nasilnog ekstremizma i radikalizma koji vodi u terorizam" u sedištu Vlade Kosova u Prišini. Međutim, na konferenciji nije bilo prevoda za srpske medije.

Udruženje novinara Srbije na Kosovu je nakon konferencije uputilo žalbu Vladi Kosova u kojoj je zatražen odgovor na pitanje zbog čega nije ispoštovana zakonska i ustavna obaveza o poštovanju prava na upotrebu službenih jezika. Istovremeno, žalba je upućena i Kancelariji poverenika za jezike Vlade Kosova.

Nakon sat vremena, medijima na srpskom jeziku iz Vlade Kosova stigao je prevod govora kosovskog premijera Ise Mustafe.

Odmah zatim odgovor je stigao i iz Kancelarije poverenika za jezike na Kosovu. U njemu se navodi da će biti sprovedene sve zakonske mere kako bio ovaj problem bio prevaziđen.
"U međuvremenu ćemo Vas redovno obaveštavati o preduzetim merama i aktivnostima u vezi sa ovim slučajem", stoji u odgovoru Kancelarije poverenika za jezike upućeno predsedniku Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimiru Ničiću.

UNS je i ovaj, kao i sve prethodne slučajeve kršenja prava na upotrebu jezika i informisanje javnosti, primio sa zabrinutošću i nastaviće da prati i suprostavlja se kršenju zakonske i ustavne obaveze o ravnopravnoj upotrebi službenih jezika na Kosovu.

Podsetimo, UNS je u više navrata je protestvovao protiv kršenja ovog zakona od strane kabineta predsednice Kosova Atifete Jahjage, kao i nedavno kada Kancelarija Evropske unije na Kosovu, na konferenciji u Prištini, nije obezbedila prevod za novinare srpskih medija, nakon čega je iz Kancelarije EU upućeno javno izvinjenje.
 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni