Sport u vreme koronavirusa
14/07/2020|Autor: Administrator|
|

Medija centar, 10.07.2020. – Pandemija koronavirusa promenila je planove mnogim sportskim klubovima i takmičarima na Kosovu. Najviše su ih u proteklim mesecima pogodile mere ograničenog kretanja, jer nisu mogli da redovno treniraju, kao ni da učestvuju u brojnim takmičenjima. Međutim u poslednje vreme nastavili su sa svojim aktivnostima koje su  prilagodili epidemiološkim merama.

Škola fudbala „28. jun“ u Gračanici koja okuplja 100 članova uzrasta od 6 do 12 godina je odmah nakon pojave koronavirusa na Kosovu i uvođenja mera koje su se odnosile na ograničeno kretanje obustavila svoje aktivnosti na terenu. Prema rečima trenera Ljube Đekića alternativa je bila rad od kuće što prema njegovim rečima za ovaj sport nije dovoljno.

„Mi smo radili do kuće slali smo deci neke snimke gde su mogli u svojim kućama i svojim dvorištima da rade, ali naravno da to ne može da bude toliko dobro kao kad smo na terenu i kada radimo svi zajedno. Drugačije je kada smo svi tu, kada možemo da im objasnimo kako greše, gde greše i kako treba da rade, a ovako tokom pandemije je bilo dosta teško, naporno, prvo jer smo izgubili dosta snage, izgubili smo na kondiciji, izgubili smo na taktici“, kaže trener  fudbalskog kluba „28. jun Gračanica“ Ljuba Đekić.

Zbog mera ograničenog kretanja pre oko tri meseca svoje aktivnosti su uslovima korona krize prilagodili i klubovi borilačkih veština - karate klub „Senši“ i kik-boks klub „Šakal“.

„Stali smo sa treninzima, pa smo to primenjivali od kuće, fizičke aktivnosti i neke kate iz karatea gde su članovi to radili, pa su poslali, pa smo mi to komentarisali. Sve u svemu bili su aktivni, i na taj način smo se zabavili, a pritom i malo vežbali. Međutim ništa bez grupnog treninga, dok nismo svi zajedno, dok nema žive reči, mislim da to preko interneta ne radi posao“, kaže trener karate kluba “Senši” Milan Rašić.

„ Imali smo jednu grupu zatvorenog tipa gde smo delili neke video materijale, tako da smo u neku ruku pokušali da zainteresujemo vežbače da vežabaju u nekim kućnim uslovima“, kaže trener kik-boks kluba “Šakal” Slobodan Stanisavljević.

„Tokom karantina smo uspeli da se malo organizujemo i da radimo malo na otvorenom, ja sam nešto radila i sama kod kuće i mislim da je svima nama koji treniramo pomoglo da što lakše prebrodimo period zatvorenosti i izolacije“, rekla je Suzana Đorić, članica kik-boks kluba “Šakal”.

„Pa naravno da mi je teško palo zato što nisam mogao pre svega da treniram, ali i da budem sa svojim drugarima i društvom i da obezbedim svoju fizičku spremnost za dalje takmičenje“, rekao je Ognjen Joksimović, član karate kluba “Senši”.

Proteklih meseci fudbaleri, karatisti i kik-bokseri propustili su brojna domaća i međunarodna takmičenja.

„Propustili smo završnicu „Minimaks lige“  koja se održava u Mitrovici, nadamo se da će to da se nastavi. Propustili smo jedan turnir u Nišu koji je odložen, organizatori su odložili zbog situacije“, kazao je Juba Đekić.

„Imali smo tri kola lige koja se nisu održala zbog pandemije i sva tri kola ne možemo nadoknaditi, jer su to kola lige gde se biraju članovi reprezentacije koji će ući u prvih četiri da se takmiče u svojoj kategoriji“, kaže trener karate kluba „Senši“ Milan Rašić.

„Spremali smo se nekoliko meseci u januaru, trebalo je da održi Evropski kup u Beogradu. Tu smo trebali da nastupimo sa tri takmičara, međutim dva dana pred samo prvenstvo zasedao je Krizni štab i odloženo je to prvenstvo i taj Evropski kup“, rekao je trener kik-boks kluba Slobodan Stanisavljević.

Nakon ublažavanja mera početkom juna ovi mladi sportisti  počeli su da se treninzima vraćaju u formu, poštujući epidemiološke mere, koliko je to u ovim sportovima moguće.

„Maske je nemoguće nositi tokom fudbalskog treninga, jer je to izuzetno teško i po ovom teškom vremenu i po ovoj vrućini da radimo, ali trudimo se da trening napravimo onako da bude sa što manje kontakata“, rekao je Ljuba Đekić.

Podršku ovim klubovima već godinama redovno pruža opština Gračanica.

 „Moram da pohvalim opštinu Gračanica koja je izašla nama u susret gde su nam pomogli da organizujemo jedan dobar turnir gde su nam bili gosti iz Beograda, iz Niša. Crvena Zvezda nam je bila takođe, opština nam je obezbedila smeštaj za njih, dala finansijsku podršku da organizujemo turnir, da pokrijemo te neke troškove. Ove godine verujem da zbog pandemije još uvek ne možemo da tražimo neku podršku jer prioritet je zdravlje“, kazao je Ljuba Đekić.

„Svake godine nam je opština Gračanica izlazila u susret, imali smo sredstva od subvencija,  koje su bile odvajane za sport, imali smo deo novca od toga zhavajujući kome smo išli  na neka od takmičenja, sve što smo mogli da pokrijemo time, davali su nam i prevoz takođe za takmičenja. Republika Srbija, Ministrastvo za omladinu i sport su nam takođe izlazili u susret kad su bila velika takmičenja poput evropskih i svetskih šampionata odlazak u inostranstvo, oni su nas tu podžali“, rekao je Milan Rašić.

„Jedinu neku podršku koju imamo to je od  opštine Gračanica koja nam izlazai  u susret po pitanju ove sale ili prevoza. Što se tiče ostalih institucija stvarno nemamo nikakvu saradnju sa njima, to nije do nas, mi smo sportisti mi se ne bavimo politikom i svi su dobrodošli da vežbaju i da se druže sa nama. Međutim nismo naišli na neki pozitivan  odgovor niti od nekih privatnika i preduzetnika malo jačih na ovim prostorima, ni od ovih drugih institucija i ministarstva“, kaže Slobodan Stanisavljević trener kik-boks kluba “Šakal“.

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni