SPORAZUM ILI RAZMENA NEPRIHVATLJIVIH PONUDA
21/03/2019|Autor: Administrator|
|

SPORAZUM ILI RAZMENA NEPRIHVATLJIVIH PONUDA

 

CENTAR GRAĐANSKE ENERGIJE, 21.mart - Komentarišući nedavno objavljen izveštaj Stejt Departmenta o stanju ljudskih prava na Kosovu, u kojem se vlasti u Prištini kritikuju zbog nasilja nad povratnicima, uzurpirane imovine i slabih rezultata u procesu povratka raseljenih, Nenad Radosavljević, koji je po dolasku mirovne misije bio savetnik za povratak Specijalnog izaslanika Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu, ne očekuje nikakve bitne promene na terenu i eventualno bolji odnos prema povratnicima.

“Nikada nije doneta globalna politička odluka da se Srbi vrate. Kad je trebalo da se gradi, mi smo sedničili o tome kako treba ljudi da se vrate, a onda kada građevinska sezona prođe, nije moglo ni da se radi”, rekao je Radosavljević i optužio nevladine organizacija koje su imale ogromne budžete za pranje para.  Kao primer za to naveo je da je na donatorskoj konferenciji u Briselu odobreno 38 miliona evra za povratak na Kosovo, od čega su samo dva miliona iskorišćena za sam povratak raseljenih, a sve ostalo su potrošile nevladine organizacije na okrugle stolove, seminare, plate itd.

Novinar iz Prištine i autor popularne TV emisije Rubikon Adriatik Keljmendi ocenio je da odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Kosova nikada nisu bili na nižem nivou nego sada i to zato što nema pozitivnog odgovora iz Prištine u vezi sa ukidanjem ili suspendovanjem uvećanih taksa na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Do sada smo videli pojačanu retoriku iz Prištine, ali takođe i lakše sankcije prema određenim zvaničnicima Kosova”, rekao je Keljmendi gostujući u TV emisiji Sporazum.

S druge strane, politikolog iz Beograda Stefan Surlić kaže da su zabludi oni koji zahteve iz Vašingtona i Brisela za ukidanje taksa tumače kao dovođenje u pitanje njihove podrške nezavisnosti Kosova. Naprotiv.

“Čitav koncept postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda je podržan od SAD i EU sa idejom da se nezavisnost Kosova učvrsti. Sadašnje ponašanje Prištine nervira administracije u Vašingtonu i Briselu, ali to ne znači da će oni promeniti stav i predomisliti se”, kazao je Surlić i dodao da je samo, u tom smislu, jedno pitanje nejasno kako da se političke elite mogu opravdati prema svojim društvima.

Adriatik Keljmendi smatra pogrešnim insistiranje Beograda da se na svaki način suspenduje taksa kako bi se nastavili pregovori Srbije i Kosova.

“Beograd je sebi postavio zamku, gde nijedna od zemalja, ni SAD, ni Brisel, ne zahtevaju više ukidanje taksa, čak legitimišu razloge za taksu i kažu da se ona treba samo suspendovati privremeno.  Šta se u tom slučaju može desiti? Suspenduje se taksa na rok od 90 dana, hipotetički, i uslovi se Srbija da ispuni sve sporazume koji su potpisani, a koji nisu sprovedeni do danas. Kosovo onda uvodi puni reciprocitet sa Srbijom, bilo da su to registarske tablice ili ostalo gde postoje mogućnosti. Nijedna od ovih država, ni SAD, ni niko drugi iz Evropske unije, ne kažu da Kosovo ne može to da uradi. Dakle, u trenutku kad Srbija ne bude odgovorila u ispunjavanju ovih uslova, odnosno sporazuma koje je sama potpisala, onda bi se vratila taksa, ali uz blagoslov i podršku SAD i EU”, ocenio je Keljmendi.

Postojeće vlasti u Prištini i Beogradu ne mogu da dođu do bilo kakvog sporazuma, smatra Nenad Radosavljević, niti će rešiti probleme.

“Dok ne dođe do ozbiljnih promena u društvu, i jednom, i drugom, neće biti ni sporazuma, niti mira”, ocenio je Nenad Radosavljević gostujući u TV emisiji Sporazum koja se emituje na mreži srpskih televizijskih stanica na Kosovu.

Emisija Sporazum emituje se na programu televizija u sastavu TV Mreže i na RTV Kim.

 

 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni