SPORAZUM: “PRAVO ILI POLITIKA”
04/06/2020|Autor: Administrator|
|

 

SPORAZUM: “PRAVO ILI POLITIKA”

Odluka Ustavnog suda Kosova da se nova Vlada moze formirati bez raspuštanja skupštine i novih izbora, doneta je u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu, odnosno pokušaj da se manevriše između prava i politike a u srpskoj zajednici se ona tumači kao pobeda diplomatije SAD-a,  istakli su gostujuci u emisiji “Sporazum”, profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber  i programski direktor NVO “Aktiv” Miodrag Marinković.

 

Profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka je kazao da je donetom odlukom Ustavni sud umesto da tumači sporne odredbe Ustava, dao gledište u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu.

„Ustavni sud nedvosmisleno nije tumačio pravilno ustavnu odredbu člana 100 i člana 82. 2 i člana 95 Ustava Kosova“, istakao je Smaka.

Iako ističe da osporava ustavnost same odluke suda, on smatra da se ona mora primenjivati.

„Kosovo nije član EU i ne postoji mogućnost da se odluka Ustavnog suda pobija na nekoj višoj instanci,  pa preostaje samo da se primenjuje. Postoji i jedna specifičnost, ne postoji ni jedna pravna sankcija ukoliko se ne sprovede odluka suda kao što je slučaj u krivičnim, prekršajnim i drugim postupcima,  gde postoji i pravna dispozicija i sankcija, ovde je sankcija političke i moralne prirode“,  ističe Smaka.

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber je istakao da je presuda Ustavnog suda pokazala da se Kosovo još ne nalazi u uređenom ustavno-pravnom i demokratskom sistemu,  i da je sud u presudi pokušao da manevriše između prava i politike.

„To se vidi u dva elementa ove presude. Sud se po prvi put za razliku od presude iz 2014. godine i dve sporne presude  gde se sud držao uskog slova Ustava  umesto interpretacije „duha“ Ustava, ovaj put zaista vodio interpretacijom „duha“ Ustava i najvišim principima parlamentarne demokratije i nezavisnog mandata i pitanjem besprekornog funkcionisanja najviših državnih institucija kao što su predsednik,parlament i vlada. Međutim,  u drugom delu presude je praktično poništen taj napredak, i to u delu gde se insistira da se držalo i nije instistiralo da se revidiraju ranije stramne odluke iz 2014. godine,  praveći se kao da su i one bile donešene u istom „ duhu“ i po istim principima“, rekao je  Veber.

Programski direktor NVO „Aktiv“ Miodrag Marinković  je kazao da se odluka Ustavnog suda kojom se otvara put za formiranje nove većine u kosovskom parlamentu,  u srpskoj zajednici   tumači kao pobeda diplomatije SAD, čime  se stvara osnov za formiranje vlade koja je otvorenija za ideju razmene teritorija stanovnika Kosova i Srbije.

„ Iz tog ugla i građani grade stav prema trenutnoj krizi, tačnije protivnici te ideje  kojih prema istraživanju Aktiv-a ima 80% u srpskoj zajednici sa zebnjom prate sva ta dešavanja, dok je oni drugi vide kao malu pobedu,  i međukorak do konačnog cilja, a to bi bilo postizanje bilo kog rešenja oko koga vladajuća stranka u Beogradu može kreirati pobednički narativ. Prosto rečeno, potrebno je ono rešenje koje se može predstaviti kao uspeh i tako anulirati negativni efekti po rejting“, rekao je Marinković.

Marinković je istakao i da je izostala reakcija  Srpske liste na odluku Ustavnog suda ali da smatra da  u toj stranci blagonaklono gledaju  na tu odluku.

„Nemam nikakvu sumnju da se u redovima te partije na ovu odluku gleda blagonaklono, jer je uostalom Srpska lista sastavni deo nove vlade, i svojim je glasovima izglasala nepoverenje vladi Aljbina Kurtija“, rekao je Marinković.

Veber smatra  da i međunarodna zajednica nosi deo krivice za donošenje spornih odluka Ustavnog suda, kako ranijih,  tako i ove poslednje, a da sve to radi zarad kratkoročnih interesa.

„2010. godine je to bilo pitanje stabilnosti političkog sistema, 2014. je bila zabrinutost za nastavak političkog dijaloga ako bi Samoopredeljenje došlo na vlast. U svakom ovom slučaju postoji suodgovornost međunarodne zajednice koja nije digla glas, a u nekim slučajevima je čak i intervenisala u tim političko-ustavnim konfliktima sa vrlo kratkoročnim ciljevima“, ističe Veber.

U emisiji su predstavljeni i rezultati ankete prema kojoj je na pitanje da li podržavate odluku Ustavnog suda Kosova o načinu izbora nove vlade 76% anketiranih odgovorilo sa ne, dok je 24% tu odluku podržalo.

 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni