Sporazum: Zakon o upotrebi jezika na Kosovu
15/03/2016|Autor: Administrator|
|

Tema šeste emisije Sporazum je Zakon o upotrebi jezika na Kosovu. Albanski i srpski zvanični su jezici na Kosovu, tako kaže Ustav, a bliže definišu zakoni. Ustav je štampan na 60 strana, a njegova verzija na srpskom jeziku ima 930 grešaka. Mnoge od njih su komične, baš kao i one u zakonima i drugim pravnim aktima, skupštinskim prevodima i oglasima koje objavljuje država.

Te komične situacije više nikome na Kosovu nisu smešne. Jer mnogim zakonskim odredbama greške su promenile smisao, a poslanici u skupštini glasaju za propise koje im niko nije preveo.

To što se često ne razumemo, a oduvek živimo zajedno, možda je stvar mentaliteta ili istorijskih okolnosti. Ali to što se u većinskim sredinama krše jezička prava manjina ili što se u manjinskim sredinama krše jezička prava albanske većine, stvar je sistema koji ne funkcioniše.

U Sporazumu o tome razgovaraju Poverenik za jezike pri kancelariji premijera Kosova Slaviša Mladenović, predsednik Udruženja književnika Kosova i Metohije, Novica Sovrlić i Savetnik za zajednice u Vladi Kosova, Bljerim Gaši.

Sporazum je na programu u sredu 16 marta od 21h na kanalima Nezavisne TV Mreže – RTV Puls, RTV Mir, RTV Herc i TV Most, kao i na kanalu RTV Kim. Emisija se takođe emituje na kanalu B 92 info u istom terminu kao i na kanalima radijske KOSMA mreže na Kosovu.


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni