SPORAZUM: VOLJA POLITIČARA UTIČE NA EKONOMIJU
20/05/2021|Autor: Administrator|
|

SPORAZUM: VOLJA POLITIČARA UTIČE NA EKONOMIJU

 

Volja političara utiče i na ekonomsku saradnju Srbije i Kosova istakli su u emisiji "Sporazum" savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević, osnivač  Instituta Riinvest na Kosovu  Muhamet Mustafa i preduzetnik sa Kosova i direktor RTV Kim Isak Vorgučić

Gostujući u emisiji "Sporazum" savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević je ukazao na dobru saradnju  privrednih komora Srbije i Kosova i istakao da postoji velika zainteresovanost privrednika  iz Srbije i sa Kosova za saradnjom i da ona nikada nije prestajala, već da je zavisila od trenutnih političkih okolnosti.

"Jako je važno što su se kroz ovu našu aktivnost mnogi kanali i komunikacije saradnje legalizovali, tako da su mnoge transakcije stavljene u legalan tok i mogle su da se mere i budu legalizovane. Ono što je takođe jako važno, je da smo svi mi zajedno, pokazivali našim vladama kroz sopstveni primer  da kroz dobru volju, uvažavanje sagovornika, razumevanje potreba druge strane, mnogo toga može da se postigne i uradi za privredu, a i za građane Srbije i Kosova", istakao je Đurđević.

Po rečima  osnivača i bivšeg predsednika Instituta Riinvest profesora Muhameta Mustafe ekonomska saradnja između Kosova i Srbije  je prilično siromašna i svodi se pre svega na robnu razmenu koja se odvija sa preprekama sa obe strane koje dugo traju.

"Ako se analizira obim, struktura i intenzitet robne razmene i ukupne ekonomske saradnje vidimo da je to refleksija političkih odnosa, poteškoća u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Pregovori su počeli 2011. god i još traju, neki sporazumi su postignuti, donekle su sprovedeni i ima poteškoća u sprovođenju. Sve to utiče na prilično siromašnu ekonomsku saradnju. Što se tiče robne razmene, vidimo da se nakon takse uvoz iz Srbije postepeno povećava, dok je izvoz Kosova u Srbiju i dalje veoma mali", istakao je Mustafa.

Najveći problemi privrednika sa Kosova  kada je u pitanju izvoz prehrambene robe u Srbiju  su deklaracija i analiza proizvoda, ističe preduzetnik sa Kosova i direktor RTV Kim Isak Vorgučić.

 "Ako je u pitanju prehrambeni proizvod, piće, kada je u našem slučaju reč prepreke su pre svega u vidu deklarisanja robe, to uglavnom albanske firme vide kao problem jer se obično deklariše kao Republika Kosovo i sa takvom deklaracijom roba ne može da prođe u Srbiju i to je jedan od glavnih problema. Zatim, analiza koja se u u Prištini plaća 20 evra po vrsti proizvoda, sa kojom može da se izveze u Evropsku uniju, ne može u Srbiju, nego se zahteva posebna analiza u zavodu u Vršcu koja, osim što košta šest puta skuplje, što je za malog proizvođača dosta , roba ostaje na terminalu oko mesec dana", ukazuje Vorgučić.

Komentarišući spekulacije o mogućnosti  ponovnog uvođenja taksi na robu iz Srbije  Mustafa je istakao  da se nakon odustajanja od taksi i reciprociteta očekivalo da i Srbija odgovori pozitivno u otklanjanju prepreka robne razmene, što se nije desilo. Sa druge strane, Nenad Đurđević smatra da je uvođenje taksi samo otežalo položaj Kosova u pregovaračkom procesu i da je dovelo do povećanja cena i neizvesnosti poslovanja.

"Ne vidim zbog čega bi Srbija sputavala Kosovo u izvozu, koji nikad ne može da dostigne izvoz koji Srbija može da ima ili ima na Kosovu. Mnogo je veća šteta Srbije da se to ne relaksira, nego što je šteta Kosova ako uvede takse", istakao je Vorgučić.

Situacija sa korona virusom ostaviće posledice i na ekonomiju i privredu, slažu se gosti " Sporazuma". U emisiji su  predstavljeni i rezultati ankete u kojoj je na pitanje da li ste vi i vaša porodica pogođeni ekonomskim posledicama pandemije virusa korone 63 %anketiranih odgovorilo potvrdno, dok je 33,3 odsto istaklo da nisu osetili ekonomske posledice pandemije.

 

 

 

 


 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni