SPORAZUM: USTAVNE REFORME NEMINOVNE I NA KOSOVU I U SRBIJI
29/10/2020|Autor: Administrator|
|

USTAVNE REFORME NEMINOVNE I NA KOSOVU I U SRBIJI

 

Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.

“Ako ovi sporazumi budu sklopljeni, kako Kosovu, tako i Srbiji, od strane EU će biti ponuđena mogućnost ubrzanog procesa integracija koji će se smatrati poklonom i razmenom za Kosovo i Srbiju. U slučaju Kosova, to bi bila vizna liberalizacija, koju ja, kao direktor Kosovskog pravnog instituta, često gledam kao na ucenu koju EU koristi u slučaju Kosova, bilo to u pregovorima sa Srbijom ili u svrhu osnivanja Specijalnog suda”, izjavio je Miftaraj gostujući u emisiji Sporazum.

Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj Dragiša Mijačić smatra da su prava koja su postojećim kosovskim ustavom data srpskoj zajednici nisu u potpunosti iskorišćena, te da je zbog toga neophodno da dogovorena Asocijacija/Zajednica opština sa srpskim većinskim stanovništvom ima izvršna ovlašćenja. (video link TC 38,35)

“Jeste da je srpska zajednica pravila problem oko integracija u kosovsko društvo, ali i samo kosovsko albansko društvo i kosovske institucije, pre svega, nisu implementirali propise koje su sami usvojili. Zato, nema garancije da će sutra u bilo kom rešenju koje se bude postiglo u Briselu Srbi zadovoljiti svoja kolektivna prava, ukoliko Zajednica srpskih opština ne bude imala izvršne nadležnosti”, smatra Mijačić.

Na komentar da ni Ustav Srbije ne poznaje ZSO, čije je osnivanje na Kosovu suspendovano nakon odluke Ustavnog suda u Prištini da bi se time, u nekoliko segmenata, prekršio najviši pravni akt, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji Milan Antonijević kaže da će sve ono što bude proisteklo iz dijaloga morati da prođe kroz ozbiljnu skupštinsku raspravu.

“Srbiju čekaju ustavne reforme koje su ranije najavljivane i oko drugih pregovaračkih poglavlja. U postojećem sastavu skupštine koji je oročen na period od 18 meseci, postoji dvotrećinska većina koja može izglasati promenu ustava i stavi ustav na referendum. Još uvek se otvoreno ne govori o tome da li će se menjati neka ustavna odredba koja se tiče Kosova. Sama preambula ima više deklarativnu funkciju, a ne suštinsku i treba sačekati političke odgovore od strane onih koji će unutar parlamenta raditi na izradi predlog izmena ustava”, ocenio je Antonijević.

U emisiji Sporazum objavljeni su i rezultati istraživanje preko fejsbuka. Na pitanje: “Da li bi podržali ustavne promene Srbije i Kosova ako bi se time formirala Asocijacija/Zajednica srpskih opština” 78,4 odsto ispitanika je reklo da bi, dok se s tim ne bi složilo 21,6 odsto građana.

Emisiju Sporazum možete pogledati na ovom linku: SporaZoom

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni