SPORAZUM: U SUSRET NORMALIZACIJI
27/05/2021|Autor: Administrator|
|

U SUSRET NORMALIZACIJI

Trenutni format pregovora između Beograda i Prištine je obesmišljen istakao je u emisiji "Sporazum" programski direktor NVO "Aktiv" Miodrag Marinković. Sa druge strane, izvršni direktor Kipred-a Ljuljzim Peci smatra da se dve strane nalaze u fazi pripreme, a ne istinskog pregovaranja, a da će dijalog tek imenovanjem izaslanika SAD imati rezultate

Gostujući u emisiji "Sporazum" programski  direktor NVO "Aktiv" Miodrag Marinković je istakao da aktuelna vlada Kosova i sa novim kadrovskim rešenjima u Ministarstvu spoljnih poslova ne može postići mnogo u formalno pravnom integrisanju u međunarodnu zajednicu jer je Kosovo na međunarodnom planu već postiglo sve što se moglo  postići bez saglasnosti Srbije.

"Kosovo se učlanilo u sve međunarodne organizacije u koje se moglo učlaniti bez odobrenja  Srbije i njenih saveznika. I ono što je najbitnije u svemu ovome, Kosovo je dobilo sva priznanja unutar Evropske unije koje je moglo bez saglasnosti Srbije , ovoga puta ne zbog snažnog savezništva sa Španijom i Rumunijom, već zbog toga što svih pet nepriznajućih zemalja EU ima sopstvene secesionističke probleme i za priznanje zahteva da slučaj Kosova ne postane  presedan koji će biti primenjiv i u njihovim državama. To se može postići samo insistiranjem na principu da je unilateralno proglašenje nezavisnosti nemoguće. To bi u ovom slučaju značilo, da pet zemalja EU čeka da Beograd pristane na kosovsku nezavisnost, a ako se to dogodi onda će doći i do priznanja", istakao je Marinković.

 Izvršni direktor Kipred-a Ljuljzim Peci ističe da ni Kosovo ni Srbija ne određuju sami prioritete spoljne politike, već da se oni nameću od strane glavnih aktera, pa je tako i pitanje dijaloga, sa petog došlo na treće mesto prioriteta premijera Kosova Aljbina Kurtija. Dijalog je  po rečima Pecija jedini put za integraciju i Kosova i Srbije u EU.

"Obe strane pregovaraju jedna sa drugom, jer su blokirale jedna drugu na evropskom putu, da postanu članice EU.  I to je razlog zašto Kosovo i Srbija pregovaraju međusobno. Inače, kada ne bi postojala, kako bi rekli, evropska perspektiva, ne verujem da bi se pregovaralo i mislim da kroz tu prizmu treba i ovo videti, da je prioritet obe zemlje da se integrišu u EU, a da je dijalog neophodan i rezultira da ovaj dijalog mora biti prioritet za obe zemlje, jer neće biti integracije nijedne strane bez regulisanja tog pitanja", ističe Peci.

Sve češća pojava takozvanih "non pejper" dokumenata u poslednje vreme, predstavlja testiranje javnog mnjenja u pokušaju pronalaženja prihvatljivog rešenja u procesu dijaloga Srbije i Kosova slazu se gosti "Sporazuma".

"Svi ti "non pejperi" koje čitamo svakodnevno ukazuju na to da je trenutni format pregovora između Prištine i Beograda obesmišljen i da je ustvari, da budem ilustrativan,  konkurs za nova rešenja otvoren, i svi ti "non pejperi" su neka vrsta prijava na otvoreni konkurs. Svaka od investiranih strana, putem svojih saveznika, plasira neki model rešenja koji smatra svojim interesom", ističe Marinković.

" Takvih slučajeva je, ne zaboravimo, bilo i ranije. I tokom devedesetih godina bilo je non-pejpera i pre Ahtisarijevog procesa, nije nešto novo. Ovim se samo testira prihvatljivost određenih ideja od strane nekih donosilaca odluka. Međutim, ne verujem da će se pridavati veća ozbiljnost istim, jer pitanja koja su ozbiljna prolaze kroz diplomatske kanale, a ne na ovaj način" smatra Peci.

U emisiji su predstavljeni i rezultati ankete postavljene na društvenoj mreži Fejsbuk. Na pitanje da li će nova kosovska vlada uspeti da omogući viznu liberalizaciju za građane Kosova 56,4% smatra da neće, dok 43,6% anketiranih misli da će doći do liberalizacije viznog režima u toku mandata aktuelne vlade.


 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni