SPORAZUM: OŠTRENJE JAVNE REČI
01/11/2019|Autor: Administrator|
|

 

U novoj emisiji Sporazum govorili su istraživačka novinarka iz Beograda Jelena Petković i autori popularnih tok šou programa na Kosovu TV emisije Rubikon Adriatik Keljmendi i Slobodno srpski Budimir Ničić.

Albanska i srpska zajednica na Kosovu nemaju isti prioritete. Jedan od najuticajnih novinara na Kosovu Adriatik Keljmendi, gostujući u emisiji Sporazum, kaže da su nedavno održani vanredni parlamentarni izbori na Kosovu pokazali da normalizacija odnosa sa Srbijom nije bila tema od najvećeg interesa sa građane.

 “Glavni prioritet kosovskih građana svakako je da teže da imaju radno mesto, bolje prihode, sigurnost. Zašto se nameće pitanje Srbije? Zato što se ocenjuje da mnoge ove teme ostaju talac sve dok se ne reši pitanje sa Srbijom. Ima nečeg istinitog u tome, jer sve dok postoji ,,status kvo” i nepriznavanje od strane Srbije, dok Kosovo ne postane punopravna članica Ujedinjenih nacija, onda i investicije, bilo to spoljašnje ili unutrašnje pitanje, mogu biti sa rezervama, jer znamo da niko ne želi da ulaže ako u najmanju ruku nema sigurnost oko toga šta će se desiti u zemlji”, rekao je Keljmendi.

U procesu normalizacije odnosa Prištine i Beograda, srpski politički predstavnici sa Kosova se ništa i ne pitaju, što je opšte poznata stvar, ocenjuje autor emisije Slobodno srpski i direktor Medija centra u Čaglavici Budimir Ničić.

“Gostujući u Glasu Amerike u Vašingtonu, potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić je nedavno izjavio da nikada sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nisu razgovarali o njegovoj ideji o razgraničenju između Srba i Albanaca kao delu rešenje za normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda”, napomenuo je Ničić.

Sa druge strane, kada su u pitanju odnosi između vlasti i opoziciji u Srbiji, Kosovo se kao tema vrlo često upotrebljava, ali i zloupotrebljava, tako da su stavovi uvek suprotni, smatra istraživačka novinarka iz Beograda Jelena Petković. U svemu tome, a posebno u političkim odnosima Beograda i Prištine, novinari moraju da imaju posebnu odgovornost jer se kroz nove medije i društvene mreže plasiraju često i poruke koje mogu da izazovu opasne posledice.

“Kada je reč o procesu normalizacije mislim da mediji mogu mogu tom, ali i svim drugim procesima, da  pomognu sako ako poštuju etičke standarde”, smatra Jelena Petković.

U emisiji je preliminarno objavljen i deo istraživanja “Analiza trendova” koje godinama sprovodi nevladina organizacija Aktiv. Na jedno od pitanja upućeno građanima na severu Kosova,  na osnovu čega grade stav o politici i političkim dešavanjima, najviše je onih koji tvrde da samostalno kreiraju svoje mišljenje - skoro 40 odsto. U visokom procentu na njihove stavove utiču mediji oko 30, dok ostali kriterijumu daleko manje prijatelji i rodbina 9%- političari 6% i crkva, odnosno verske organizacije tek oko dva odsto.


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni