SPORAZUM: O INTEGRACIJI PRAVOSUĐA NA SEVERU KOSOVA
09/12/2016|Autor: Administrator|
|

MITROVICA, 9.decembar – U poslednjih 17 godina pravosudne institucije na severu Kosova nisu funkcionisale punim kapacitetom, a već godinama traju razgovori i pripreme o implementaciji pravosuđa na severu u kosovski zakonodavni sistem.
“Ovo je pozitivan korak jer građani na severu Kosova mogu da osete blagodeti koje pruža vladavina prava, što je dobar podstek”, rekao je u gostujući u emisiji Sporazum direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković  i naglasio da u njegovoj organizaciji smatraju da je ovaj sporazum jedan od glavih stubova celokupnog Briselskog sporazuma. 
Nedavno je u Brieselu postignut dogovor između predstavnika Beograda I Prištine o sprovođenju sporazuma o pravosuđu iz februara 2015.godine koji definiše 10.januar 2017.godine kao krajnji rok za početak implementacije dogovorenog. 
“Imali smo I ranije nekoliko datuma definisanih za implementaciju, ali to nije bilo urađeno. Nadam se da će ovo biti ipak tačan datum I da ćemo  10.januara sledeće godine krenuti u taj proces, oko čega su se pregovarači dogovorili u Briselu. Sve pripreme su već izvršene. Objekat je gotov, imena budućih tužilaca su kod predsednika, a odabrano je 24 radnika pomoćnog osoblja koji će raditi u novim pravosudnim institucijama na severu Kosova, te nema više razloga da se bilo šta odlaže”, izjavio je u Sporazumju glavni tužilac Osnovnog suda u Mitrovici Šučri Sulja. 
Zamenik kosovskog ministra pravde Nusret Hodža napomenuo je, gostujući u istoj emisiji, na velike teškoće  i izazove koji čekaji nove sudije i tužioce u budućim pravosudnim institucijama na severu, a jedan od njih je veliki broj nerešenih slučajeva iz prošlosti.
Šta da radi novi sudija kad se insticije integrišu ako dobije već u startu pet hiljada predmeta, na primer, od ranije, zapitao se Hodža.
TV emisija Sporazum je projekat Kosovske fondacije za otvoreno društvo koji se realizuje u saradnji sa nevladinom organizacijom Aktiv, uz tehničku podršku TV Mreže, Kosma mreže I RTV Kim.
 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni