SPORAZUM: KOSOVO NA EVROPSKOM PUTU?
07/07/2017|Autor: Administrator|
|

SEVERNA MITROVICA, 6.jul – Malo je verovatno da će Kosovo uskoro dobiti novu vladu, iako to Brisel priželjkuje, da se ne bi zastalo na putu evropskih integracija, ekonomskog razvoja i  izgradnje vladavine prava, ocenila je dopisnica Radio Televizije Kosova iz Brisela Đeraćina Tuhina.
Gostujući u emisiji Sporazum izjavila je da je nastavak dijalog sa Beogradom najvažniji projekat iz briselske perspektive.
„ Traži se ne samo verbalna posvećenost Prištine  dijalogu, nego konketan rad na implementaciji več dogovorenih rešenja“, rekla je Tuhina i dodala da ne postojialbanska politička  partija na Kosovu koja nije proevropska.
Njen kolega, dopisnik Radio Televizije Srbije iz Brisela Dušan Gajić ističe da je dijalog u zastoju već duže vreme iz raznovrsnih razloga i posebno zbog izbornih ciklusa  u Srbiji i na Kosovu, koji još nisu završeni. Zato se postavlja i pitanje formata dijaloga u zavisnosti od toga koje će ličnosti zauzeti određene pozicije.
„Ostaje da se vidi da li će neka politička konfiguracija na Kosovu biti u stanju da nametne neki novi model  dijaloga. Razumem frustraciju građana Kosova koji smatraju da dijalog  ne služi ničemu, ali postoji i i veliki broj ljudu u Srbiji koji smatraju da je Beograd taj koji uvek daje neke koncesije“, kaže Gajić.
Glavni i odgovorni urednik Koha Ditore Agron Bajram napominje da postoje tri mogućnosti za formiranje nove vlade Kosova: da ona bude okupljena oko Ramuša Haradinaja, ili Albina Kurtija, ili da se ide na nove izbore. U sve te tri varijante dijalog će biti na ledu neko vreme.
 „I Haradinaj , i Kurti jesu proevropski orjentisani, ali nisu za dijalog kakav se do sada vodio, niti za proces evropskih integracija koji se uslovljava pitanjem dijaloga“, ocenio je Bajrami u emisiji Sporazum.
Ako Kosovo dobije ili ne dobije proevropsku vladu, Srbi sa Kosova neće imati ni veću korist, ni veću štetu  od toga, nego do sada,  smatra urednica veb portala Kossev Tatjana Lazarević.
„Od početka briselskog dijaloga  Srbi sa Kosova, ali i većina Albanaca nisu bili  aktivni činilac, nisu bili subjekt koji je odlučivao o tome da li  uopšte žele Briselski sporazum, kakvi dogovori iz toga treba da proisteknu i kako će se sve  to odraziti na njihov život“, rekla je Lazarević i naglasila da su u tom procesu građani potpuno marginalizovani.
Emisija Sporazum je projekat Kosovske fondacije za otvoreno društo, a realizuje se u saradnji sa nevladinom organizacijom Aktiv i TV Mrežom. Serijal ovih emisija koje se prikazuju na TV Mir, TV Most, TV Herc, TV Puls i TV Mitrovica nastavlja se posle letnje pauze sredinom septembra.
 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni