SPORAZUM: IZBORI VANREDNI, GLASANJE REDOVNO
18/02/2021|Autor: Administrator|
|

SPORAZUM: IZBORI VANREDNI, GLASANJE REDOVNO

 

Vanredni izbori za Skupštinu Kosova, održani u nedelju 14. februara, protekli su mirno, sa samo par tehničkih problema na terenu. Iako se još čekaju zvanični rezultati, pobednici su poznati: Samoopredeljenje i Srpska lista kod nevećinskih zajednica.

Glasalo se pod maskama - jer je pandemija i šalovima i kapama - jer je bilo izuzetno hladno. Sve ostalo u mirnom duhu. Reklo bi se da su to bili slobodni i pošteni izbori, ocenila je u emisiji Sporazum Jeta Krasnići iz koalicije nevladinih organizacija ,,Demokratija na delu” koja je i pratila izborni proces.

,,Element koji bi trebalo naglasiti je to da li je postojala demokratija, da li je imalo izbora za građane da biraju. Možemo reći da je, u pogledu opština sa albanskom većinom, odnosno, možda je bolje reći, među albanskim političkim subjektima, postojala raznovrsnost stranaka. Izgleda kao da su građani mahom birali jednu stranku, ali bilo je i drugih stranaka koje su dobile glasove. Isto to ne možemo reći i za stranke koje dolaze iz srpske zajednice. Tu smo videli da je Srpska lista, prema ovim rezultatima, dobila najveći broj glasova, zamrzavajući, odnosno, ne stvarajući prostor da se diskutuje o tome da li je ona stvarno ta stranka na koju građani srpske zajednice gledaju kao na reprezentativan politički subjekat ili da li ima drugih predstavnika koje bi Srbi želeli da ih zastupaju u Skupštini Kosova. Verujem da su to elementi koji su postojali u 2019, a nastavili se u 2021. godini. Dobra vest je to da smo imali demokratske, dobre i poštene izbore”, rekla je Jeta Krasnići.

Izborni pobednici su u predizbornoj kampanji isticali različite vrednosti kao prioritet. Za Samoopredljenje to je bila pravda, za Srpsku listu – sloga i jedinstvo. Novinarka Radio Beograda Tanja Vujisić, koja izveštava sa severa Kosova, napominje da su zbog pandemije koronavirusa ove godine izostali politički skupovi, koji su bili jedna od glavnih predizbornih aktivnosti političkih stranaka prilikom ranijih glasanja. Iznenađenja nije bilo.

,,Kampanja nije bila toliko vidljiva. Bilo je svega nekoliko bilborda i plakata. Nije moglo da se oseti da će se održati važni izbori. Sve mi je izgledalo kao 2019. godine. Većina novinara i analitičara i pre izbora isticala je da će Srpska lista najverovatnije pobediti i osvojiti svih 10 zagarantovanih mandata u kosovskoj skupštini za srpsku zajednicu. Prosto, oni imaju pristup medijima, imaju resurse i iza njih stoji Beograd”. kazala je Vujisić.

Dušan Radaković, iz Centra za zastupanje demokratske kulture, koji je takođe posmatrao izbore kao koordinator za sever ispred koalicije ,,Demokratija na delu” kazao je da je izlaznost i pored pandemije i hladnoće, bila izuzetno velika.

,,Meni je stvarno bilo simptomatično to što je izašao ovoliki broj birača, ako poredimo sa izborima iz 2019. godine. Primera radi, skoro 86 odsto bila je izlaznost u Leposaviću, što je stvarno ogromna brojka, 60 i nešto procenata Severna Mitrovica, 82 odsto Zvečan... To su stvarno veliki procenti, posebno kada znamo da kampanje bukvalno nije ni bilo, da nismo videli neki bilbord ili plakat po gradu, rekli bi, nema ništa”, rekao je Radaković.

U emisiji su objavljeni i rezultati ankete preko Fejsbuka. Na pitanje ,,Da li ste mogli da se upoznate sa programom svih stranaka na izborima”, gotovo tri četvrtine ispitanika odgovorilo je da nisu, dok je 26% odgovora bilo potvrdno.

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni