SPECIJALNI SUD ZAVISI OD DPK
02/08/2014|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 2. avgusta 2014. (Beta) - Osnivanje Specijalnog suda za sudjenje po eventualnim optužnicama istražne grupe američkog tužioca Klinta Vilijamsona zavisiće od poslanika Demokratske partije Kosova (DPK), ako ta stranka ostane u opoziciji, piše prištinski dnenvik Tribuna. List piše da konstituisanje Specijalnog suda ne zavisi samo od konstituisanja kosovke skupštine, nego će zavisi i od odnosa snaga I vladajuće koalicije. Ukoliko se dogodi da DPK ostane u opzoiciji, prema neimenovanom visokom zvaničniku te stranke, njeni poslanici neće tada biti obavezni da podrže osnivanje suda. 
"Kao partija na vlasti mi smo bili u obavezi da podržimo ovaj proceš (osnivanja suda) koji nije nimalo populistički. Ako se eventualno dogodi da DPK ostane u opoziciji, niko od naših poslanika neće imati obavezu da glasa za ustavne i zakonske izmene koje treba da usvoji do sada još uvek nekonstituisanja skupština", kaže zvaničnik DPK.  
On je podsetio da je i lider stranke i premijer u ostavci Hašim Tači mnogo puta izjavljivao da je stvaranje specijalnog suda koji bi trebalo da sudi pripadnicima OVK sramotno. Medju poslanicima DPK je i u prošlom sazivu Skupštine Kosova bilo poslanika koji se nisu slagali sa osnivanjem suda, kao što su Nait Hasani, Ganimete Musljiu i Fadilj Demaku. Jedina stranka koja je jednoglasno bila protiv usvajanja odluke o formiranju suda na sednici Skupštine Kosova bio je pokret Samoopredelenje, koji, kako piše list, nije promenio stav o tome. 
Ako protiv usvajanja ustavih promena pored Samoopredelenja budu glasali i poslanici DPK, onda taj predlog ne može proći na skupštini jer je za ustavne promene potrebna dvotrećinska većina poslanika Skupštine Kosova. 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni