SNF: Koliko košta ćutanje o RTK2?
30/05/2016|Autor: Administrator|
|

Koliko košta ćutanje o RTK2?


Srpski nacionalni forum izražava zabrinutost zbog kršenja Zakona o Radio-televiziji Kosovo (RTK ) pri izboru direktora RTK2 kanala na srpskom jeziku, i zahteva od srpskih predstavnika da se oglase po ovom pitanju. Upravni odbor RTK izabrao je pre nekoliko dana za direktora RTK 2, Nikolu Krstića koji je do pre godinu dana bio zamenik gradonačelnika Štrpca, što je u suprotnosti sa Zakonom o RTK. Posebno zabrinjava činjenica da se povodom ovog problema zvanično oglasilo samo novinarsko udruženje UNS, a ne i politički predstavnici na Kosovu i u Beogradu.


Zanimljivo je ćutanje Liste Srpska koja se vrlo često oglašava zbog mnogo manje bitnih stvari od ove. SNF se pita i da li je Nikola Krstić „kupio“ ćutanje Marka Đurića na eklatantno kršenje zakona, time što je jedan od 18 novinara koji su potpisali proglas kojim ga „brane“ od svojih kolega, koji su se smrzavali u Janjevu decembra prošle godine, čekajući ga tamo, ili je u pitanju nešto drugo. Zato SNF poziva Listu Srpska i Kancelariju za Kosovo i Metohiju da se izjasne da li se principijelno zalažu za poštovanje zakona, posebno onih koji se odnose na srpski narod, ili to rade selektivno u zavisnosti od ličnih, partijskih ili drugih interesa.


SNF je na svakom mestu podvlačio profesionalnost medija koji emituju program na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji, i zahvaljivao se na tome. Jedini izuzetak činila je TV Most iz Zvečana koja je i inače pod direktnim nadzorom političkih elita, i koja funkcioniše po komesarskom principu. Da li se taj princip želi primeniti i na druge medije, i da se time Srbima ukine jedno od preostalih prava – pravo na informisanje.
Ukoliko na kršenje Zakona, ne reaguje ni Lista Srpska, ni Kancelarija za KiM, pa ni nadležni organi u Prištini, znači li to da iz nekog razloga postoji prećutni pakt između navedenih činilaca, i koliko će taj pakt ubuduće koštati srpski narod?

Informativna služba SNF Gračanica,
30. Maj 2016. godine


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni