Školska nastava u doba koronavirusa
07/07/2020|Autor: Administrator|
|

Zbog pandemije koronavirusa deo nastave školske 2019-2020. godine, obavljen je putem onlajn komunikacije. Učenici na Kosovu koji nastavu pohađaju po obrazovnom sistemu Republike Srbije, bez većih problema su van školskih klupa završili školsku godinu.

Pojavom prvih slučajeva koronavirusa na Kosovu i u Srbiji, a u cilju sprečavanja širenja virusa,  odlučeno je da se obustavi rad svih vrtića, škola i univerziteta.  Ove ustanove su polovinom marta prestale sa radom.  TV ekran,  mobini telefoni i računari postali su jedini način komunikacije između  nastavnika i učenika. Učenici na Kosovu koji rade po školsom programu Republike Srbije, nastavu su svakodnevno pratili putem Radio televizije Srbije.

„Bilo je teško u početku da se priviknemo na sve to, ali nastava sve u svemu nije bila toliko teška. Naravno da je bolje kad je nastava u školi jer profesor objašnjava i mnogo je lakše,  ali ni preko interneta nije bilo toliko teško, jer su se profesori trudili da nam na neki način objasne sve što su imali. Slali su video zapise, poruke, takođe smo koristi gugl platformu za uopšteno učenje nekih stvari koje su nam do tada bile nove”, kaže  Anastasija Ristić učenica prvog razreda Gimnazije u Lapljem Selu. 

Da je nastava na daljinu  bila velika promena i izazov kako za učenike tako i nastavnike, potvrđuje i profesorka srpskog jezika i književnosti  Ana Kostić. 

„Rad u “gugl učionici”, “Zoom-u”, zatim preko “Vibera” nije nimalo jednostavan kao što se to čini i kao što izgleda. Znate,  kada vi imate neformalnu komunikaciju sa bilo kim putem internet,  to je sasvim nešto drugo. Kada se bavite ozbiljnim stvarima kakva je nastava,  to je već mnogo odgovornije i sam pristup mora da bude odgovorniji, morate da budete sigurni da oni koji su sa druge strane i oni koji vas tog trenutka ne vide, da vas zaista prate, budući da ne mogu često ni da vas slušaju. Tako da to uopšte nije jednostavno”, kazala je Ana Kostić.

Direktor osnovne škole “Miladin Mitić” u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić  kaže da, iako je školska godina bila obeležena izazovima, prilagođavanjima i novinama zbog ozbiljne epidemiološke situacije, ipak je uspešno završena.

„Generalno 80 odsto učenika naše škole je bilo  aktivno. To je neka gruba procena. Tih 20 odsto su učenici koji su socijalno ugroženi i nisu imali dostupnost internet mreži ili nekom telefonu. Škola nije mogla na taj način njima da pomogne, ali generlano gledano sva deca su kada su ih nastavnici pitali nastavu pratili putem  RTS-a”, rekao je Ljubiša Karadžić.

Psiholog osnovne škole „Milan Mitić“ u Lapljem Selu Valentina Nikolić, tokom trjanja nastave na daljinu sprovela je i anketu sa učenicima ove škole kako bi imali uvid u to kako su se učenici prilagodili novom načinu rada, šta im teško pada i šta im najviše nedostaje.

 „Ono što je većina učenika u tim nekim našim anketama odgovorilo, na pitanje šta vam najviše fali,  znači nisu odgovrili fali mi izlazak, nov telefon, nove patike i slično -  ne. Fali im škola i fali im društvo. Jeste oni su bili uz telefone i ranije, ali da bi slušali muziku, igrali igrice, a sad je to bila neka vrsta obaveze“ kaže Valentina Nikolić.

Iako je, kako kaže, celokupno funkcionisanje nastave na daljinu za učenike bila novina, oni su se ipak dobro snašli. Međutim mišljenja je da je  „živa nastava“ ipak falila.

 „Pa generalna ocena je da su se snašli. Što je možda i bilo neočekivano, jer smo svi bili nekako nespremni. Bilo je oko 80 odsto informatičke pismenosti i od strane učenika i od strane nastavnika, ali  niko  nije očekivao ovo, da sve vreme nastava bude onlajn i putem interneta”, dodaje Valentina Nikolić.

Da li će se i nova školska godina odvijati preko onlajn platformi ili će se učenici i nastavnici vratiti u svoje škole još uvek nije poznato.  Iz ministarstva prosvete Srbije najavljuju mogućnost kombinovane nastave od septembra, što znači da bi đaci imali onlajn časove, ali i svake druge nedelje dolazili u školu.

Iz kosovskog Ministarstva obrazovanja takođe još uvek ništa nije zvanično potvrđeno, ali je ministar  Ram Ljikaj nedavno saopštio da će zbog pandemijske situacije, nova školska godina u septembru verovatno započeti učenjem na daljinu.

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni