SEVER I JUG: SARADNJA NA REŠAVANJU ISTIH PROBLEMA
04/10/2016|Autor: Administrator|
|

ŠTRPCE, 4.oktobar – Problemi srpske zajednice severno i južno od Ibra su manje-više isti ili slični, pokazuje medijsko istraživanje „Sever i jug“ koje je sprovela Radio Televizija Herc u saradnji sa Radiom Konktakt plus. Istraživanje realizovano putem direktnih javljanja slušalaca u radio program, anketa sa građanima i TV intervjua sa donosiocima odluka i ekspertima u lokalnim sredinama,  na neposredan i tranasparentan način pokazuje da su podele Srba na one koji žive na severu i jugu Kosova netačne i zlonamerne, ali i to da je neophodno ojačati saradnju Srba iz svih krajeva na Kosovu gde danas žive.
„Projekat smo realizovali u opštinama na severu Kosova i Štrpcu. U proteklih pola godine proizveli smo 24 dokumentarne polučasovne emisije u kojima govore obični građani, ali i predstavnici institucija ili pojedinih profesija, a teme su bile životne, konkretne, neposredno vezane za kvalitet života srpske zajednice na Kosovu“, kaže direktor projekta Bojan Mladenović.
Novinare dva partnerska  medija  posebno su interesovale ekonomske prilike na Kosovu i kvalitet životne sredine, čime su građani  najnezadovoljniji i traže od lokalnih samouprava da hitno počnu da razvijaju komunalni sektor. 
„Ukazali smo i na niz problema  koje naši mediji ili izbegavaju, ili retko prate, kao što su bezbednost dece u saobraćaju, šta i kako čitamo, kakvi su uslovi studiranja na univerzitetu u Mitrovici, čak i to šta obični ljudi misle o nevladinim organizacijama u njihovom kraju“, napominje Mladenović i ističe da životne teme ne smeju da budu zapostavljene u odnosu na političke, tei da domaći mediji moraju mnogo više pažnje da poklone tzv. lokalnim vestima i servisnim informacijama.
Posebna pažnja u serijalu data je međuetničkim odnosima i  uspostavljanju  Zajednice srpskih opština, a u programu su učestvovala i dva kosovska ministra: za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i za administraciju lokalne samouprave Ljubomir Marić, koji su objasnili suštinski značaj formiranja ove institucije za  opstanak Srba na Kosovu.
Projekat „Sever i jug: saradnja na rešavanju istih problema“ realizovala je Radio Televizija Herc u Štrpcu u saradnji sa Radiom Kontakt plus u Severnoj Mitrovici, a Kosovska fondacija za otvoreno društvo KFOS je finansijski podržala ovaj projekat.
 
 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni