SEMINAR ŠKOLE EVROPSKIH INTEGRACIJA: EU I ZAPADNI BALKAN
31/05/2016|Autor: Administrator|
|

SEVERNA MITROVICA, 31. maj – Regionalni seminar pod nazivom „Evropska unija (EU) i zapadni Balkan“ treće generacije Škole evropskih integracija održan je danas u prostorijama Centra građanske energije u Severnoj Mitrovici.

Na seminaru, kojem su pored polaznika ove škole prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, civilnog društva i medija, kao i predstavnici nadležnih institucija za evropske integracije, govorili su viši savetnik za politička pitanja Kancelarije EU na Kosovu Bojd Mekeni (Boyd McKechnie), v.d.direktora Kancelarije za evropske integracije Srbije Ksenija Milenković i zamenik kosovskog ministra za evropske integracije Ramadan Iljazi. Pored predstavnika vlasti, u okviru panela su učestvovali i predsednik privredne komore Kosova Safet Grdželiju, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić sa saradnicima, predstavnica Evropskog instituta za politiku u Makedoniji Simonida Kačarska, izvršna direktorka Kosovske fondacije za civilno društvo (KCSF) Venera Hajrulahu, Vladimir Medjak, saradnik Evropskog Pokreta u Srbiji, koordinatorka programa Kosovske fondacije za otvoreno društo (KFOS) Vera Pulja, izvršni direktor nevladine oranizacije Aktiv u Severnoj Mitrovici Miodrag Milićević i drugi.

Cilj ovog  seminara je razmena iskustava, dobre prakse i bolje razumevanje procesa evropskih integracija, a u panel diskusijama obrađene su teme: ”Balkan i EU danas”, “Regionalna ekonomska saradnja” i “Evropske integracija – šta ja imam od toga?, saopštili su organizatori.

Škola evropskih integracija koja se održava već tri godine projekat je Kosovske fondacije za otvoreno društvo koji se realizuje u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji i NVO Aktiv na severu Kosova.

Škola je deo koncepta „Reconnecting Mitrovica“ koji sprovodi KFOS, a namenjena je službenicima javnih institucija i institucija lokalne samouprave, rukovodiocima i članovima organizacija civilnog društva, predstavnicima medija i poslovnog sektora, kao i studentima na severu Kosova, sa ciljem unapređenja znanja i boljeg razumevanja procesa evropskih integracija, istorijata i načina funkcionisanja EU, procesa pridruživanja i pristupanja, instrumenata i politika EU i dr.

Pored seminara u Severnoj Mitrovici i van nje, programom škole su predviđene i studijske posete Beogradu i Prištini, kao i serija otvorenih predavanja eminentnih stručnjaka i zvaničnika EU namenjenih široj javnosti.


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni