SEMINAR KRUNA ŠKOLE EVROPSKIH INTEGRACIJA
01/07/2017|Autor: Administrator|
|

SEVERNA MITROVICA, 1.jul - Programska koordinatorka Kosovske fondacije za otvoreno društvo KFOS Rudina Hasimja izjavila je juče u Mitrovici gde je govorila na otvaranju regionalnog seminara „Evropska unija i Zapadni Balkan: Zajednička budućnost“, da je taj događaj kruna Škole za evropske integracije koja se održava već četiri godine u saradnji sa nevladinom organizacijom Aktiv i Evropskim pokretom u Srbiji.
„Program svake buduće generacije će biti obogaćivan novim sadržajem, jer u stvari je sadržaj dizajniran za potrebe lokalne zajednice, u kojoj se održava. Nadam se da će seminari i radionice regionalnog karaktera, kao ovaj danas, biti još češći  u budućnosti. Korisno je da imamo ovakve debate i diskusije među nama i institucijama EU kako bi naučili jedni od drugih što više i uspostavili još plodniju saradnju“, rekla je Hasimja.
U izjavi za TV Mir ona je rekla da je KFOS ponosan rezultatima ovog projekta jer se godinama vidi obrazac uspešne saradnje i koliko je važno približiti proces evropskih integracija građanima.
„U suštini, pokušavamo da uradimo upravo to, da mobilišemo lokalne zajednice i približimo ih evropskom putu i ne ostavimo ovo samo institucijama nego da proces dovedemo i na nivo zajednica“, rekla je Hasimja.
Juče je u prostorijama Centra građanske energije u Severnoj Mitrovici održan Regionalni seminar pod nazivom „Evropska unija (EU) i Zapadni Balkan: Zajednička budućnost“ četvrte generacije Škole evropskih integracija.
Cilj seminara bila je razmena iskustava, dobre prakse i bolje razumevanje procesa evropskih integracija, a obrađene su teme izazova i budućnosti EU u svetlu birokratije, populizma, i krize demokratije, kao i  regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu. Razgovaralo se i o konkretnim promenama koje proces  evropske integracije donosi građanima.
Regionalni seminar su otvorili predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja, izvršni direktor nevladine oranizacije Aktiv u Severnoj Mitrovici, Miodrag Milićević i Rudina Hasimja, predstavnica Kosovske fondacije za otvoreno društvo, inicijatora i donatora Škole. 
Na seminaru su govorili kosovska ministarka za evropske integracije Mimoza Ahmetaj, doskorašnji zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije i predstavnik Ministarstva za evropske integracije Srbije Srđan Majstorović, i šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova (Nataliya Apostolova), a pored polaznika Škole, prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, civilnog društva i medija, kao i predstavnici nadležnih institucija za evropske integracije. 
Na panelima su pored ostalih, učestvovali i predsednik Istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak, predstavnica Instituta za evropske politike u Makedoniji Simonida Kačarska i izvršni direktor Riinvest Instituta AljbanHašani (Alban Hashani).
 
 
 
 

 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni