SASTANAK SRPSKIH I ALBANSKIH NOVINARSKIH UDRUŽENJA SA KOSOVA
07/05/2015|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 30.april - Povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija na okruglom stolu koji je danas održan u Prištini, u organizaciji UNDP-a, Asocijacije profesionalnih novinara Kosova i Udruženja novinara Srbije na Kosovu, na kome su prisustvovali članovi oba novinarska udruženja, dogovoreno je da će se uskoro  potpisati  memorandum o saradnji između Asocijacije profesionalnih novinara Kosova i Udruženja novinara Srbije na Kosovu u kojem će biti definisana polja i konkretne aktivnosti kako bi se razvila saradnja u zajedničkoj misiji redovnog, blagovoremenog, objektivnog i istinitog informisanja građana Kosova o najvažnijim pitanjima i problemima novinara i javnosti. Pored toga, uputiće se zahtev institucijama zaduženim za vladavinu prava (kosovskim i međunarodnim),  da jednom mesečno informišu udruženja, a samim tim i javnost,  gde se i dokle stiglo sa istragama o ubijenim i nestalim kolegama, kao i o napadačima na novinare bez obzira na nacionalnu pripadnost i pol. Pokrenuta je i inicijativu da novinari na KOsovu dobiju poseban status službenih lica, kao jedan od načina da se spreče napadi na novinare. Potrebno je I hitno rešiti status radnika bivših Javnih preduzeća “Rilindija” i “Jedinstvo” i turskog  lista “Tan”, zaključeno je na  okruglom stolu u Prištini na kojem su se danas okupili, po prvi put, predstavnici srpskih i albanskih novinarskih udruženja  Skup je organizovan uz podršku UNDP-a. 
Zamenica  glavnog predstavnika ove organizacije Alesandra Rocasalvo, kazala je tokom obraćanja prisutnima da UNDP veliku pažnju posvećuje slobodi informisanja na Kosovu i da će tako biti i ubuduće. Ona je izrazila zabrinutost zbog činjenice da na Kosovu još nema slobodnog novinarstva i pozvala novinarska udruženja na saradnju.
Predsednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova Zekirja Šabani smatra da su problemi svih novinara na Kosovu zajednički i da je preko potrebno tražiti načine kako bi se stanje u medijima i položaj profesije na Kosovu poboljšao.
Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić ukazao je na lošu finansijsku situaciju u srpskim medijima na Kosovu, neprocesuiranje odgovornih za napade na novinare, kao i na slabe poslovne veze između srpskih i albanskih medija. Ničić je ponovo zatražio efikasniju istragu o nestalim i kidnapovanim kolegama na Kosovu. On je ukazao i na potrebu formiranja nezavisne televizije na srpskom jeziku koja bi signalom pokrivala celu teritoriju Kosova pošto, kako je rekao, kanal RTK 2 koji funkcioniše u okviru kosovskog javnog servisa nije ono što srpskoj zajednici pripada po Ustavu Kosova i prema Ahtisarijevom planu.
“Za svaku slobodu pa i ovu našu medijsku moramo da se sami izborimo, svojim radom, upornošću. Ključna stvar u našem novinarskom radu treba da bude naša profesionalnost, a mislim da nam nedostaje malo hrabrosti, ali i solidarnosti”, rekao je Ničić.
Učesnici okruglog stola usaglasili su se da su poslednji izveštaji Fridom hausa i UNDP-a o kršenju slobode medija na Kosovu zabrinjavajući. Konstatovano je da su se to medijski uslovi znatno pogoršali u 2014. godini, te da je Kosovo na 97. mestu po slobodi medija u rangu sa Albanijom, Indonezijom, Malavijem i Panamom, navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni