SARADNJA PRIŠTINE I BEOGRADA USLOV ZA POVRATAK
28/12/2013|Autor: Administrator|
|

KOSOVO POLJE, 27. decembra  - Ministar za povratak I zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je danas da se ove godine na Kosovo vratilo 112 porodica sa 426 ljudi, što je gotovo duplo više nego 2012. godine, kada je njegovo ministarstvo vratilo
tek 76 raseljenih porodica.  Jevtić je agenciji Beta rekao da se raseljeni neće u većem broju vratiti na Kosovo bez zvanične saradnje Prištine i Beograda, jer se konkretna tehnička i politička pitanja mogu rešavati samo u saradnji sa Beogradom.  Naveo je da se na Kosovo vratilo 387 Srba, 19 Roma, 16 Bošnjaka I četvoro Goranaca.
"Najviše raseljenih vratilo se u opštinu Prizren, njih 90, u sam grad Prizren vratilo se 13 porodica u 12 kuća, a dve porodice odlučile su da žive u jednoj kući", rekao je  Jevtić.
Dodao je da su se raseljeni ove godine vratili i u Štrpce, Gračanicu, Novo Brdo, Partež, Kamenicu, Srbicu, Orahovac, Dragaš, Istok i Obilić.  Jevtić je rekao da je od početka godine utrošeno oko tri miliona evra na projekte povratka i integracije koje njegovo ministarstvo sprovodi sa EU. Istakao je da povećan broj povratnika raduje, ali da generalno nije zadovoljan brojem povratnika, jer je cilj ministarstva bio da njihov broj bude daleko veći, imajući u vidu broj raseljenih koji su u Makedoniji, Crnoj Gori i  Srbiji.
Jevtić je rekao da povratak najviše koče ekonomski problemi koji onemogućavaju zaposlenje povratnika, od kojih većina želi da se zaposli u javnom sektoru što nije  moguće.   Problem su i nerešena pitanja uzurpirane imovine raseljenih, naveo je
Jevtić.  
Jevtić je dodao da se ne može očekivati povratak većeg broja raseljenih, posebno Srba, dok ne budu rešeni svi slučajevi uzurpiranih imanja.  Kosovski ministar je rekao da povratak sprečava i bezbednosna situacija na Kosovu, i podsetio na napade na povratnike i njihovu imovinu.
 

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni