SAMO JEDAN SUD NA SEVERU KOSOVA?
20/01/2014|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 20. januar - Predstavnici Kosova rekli su da će na severu Kosova postojati samo jedan osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici sa jednim osnovnim tužilaštvom, dok su ostala pitanja stvar dogovora o o njima će konačnu reč dati srpski i kosovski premijer na sastanku 27. januara. Predviđeno je da sud u Mitrovici bude teritorijalno nadležan za
čcetiri opštine na severu i tri na jugu Mitrovice. Istu teritorijalnu nadležnost će imati i Osnovno tužilaštvo u Mitrovici. Šefica kosovske delegacije u razgovorima o primeni Briselskog sporazuma, zamenica premijera Edita Tahiri, najavila je da će se na sledećem sastanku Hašima Tačija i Ivice Dačića razgovarati o pitanjima pravosuđa i da će tema biti broj tužilaca i sudija koji su izrazili interesovanje da budu deo pravosudnog sistema na Kosovu.  Vlada Kosova još nije izašla s predlogom koliko će biti sudija I tužilaca, dok se do sada razgovaralo samo o kriterijumima koje treba da ispune sudije i tužioci shodno kosovskom zakonu o sudovima.
Dosadašnji susreti između vladinih delegacija nisu urodili plodom zbog zahteva srpske strane koja nije dozvoljavala da se sudu u Mitrovici pripoje i opštine sa juga tog područja, jer bi se time verovatno dramatično promenila i etnička struktura zaposlenih u sudu.

.

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni