RTK2 DA PRENOSI SEDNICE SKUPŠTINE NA SRPSKOM
01/08/2014|Autor: Administrator|
|

GRAČANICA, 1.avgust - Kosovska kancelarija poverenika za jezike naložila je Radio televiziji Kosova na srpskom jeziku (RTK2) da sednice Skupštine Kosova ubuduće prenosi na srpskom jeziku. UNS i DNKiM tada su naveli da je RTK2 brutalno prekršila i Zakon o uopotrebi jezika, jer gledaoci srpske nacionalnosti, kojima je taj kanal namenjen, nisu mogli da na svom jeziku prate skupštinska zasedanja, navodi se u saopštenju UNS.
 
"U dopisu upućenom direktoru RTK2, zatraženo je da se vrši prenos sednice Skupštine na srpskom jeziku. Od predstavnika RTK2 dobili smo odgovor da je problem nedostatka prenosa na srpskom jeziku bio tehničke prirode. Kancelarija poverenika za jezike je poslala brzu preporuku RTK2, kojom se preporučuje da uvek kada zbog tehničkih razloga ne mogu prenositi prevod zasedanja Skupštine da RTK2 ’kajronom’ obrazloži zbog čega dolazi do takvih situacija", rekli su u Kancelariji poverenika.
 
Dodali su da je RTK2 predložila da se ovo pitanje reguliše u saradnji sa Skupštinom Kosova.
 
Od RTK2 je, navodi se, zatraženo da ta televizija preduzme neophodne mere radi potpunog sprovodjenja Zakona o upotrebi jezika kako bi na taj način rešila pitanja u vezi sa upotrebom službenih jezika i ostvarivanja prava na jezik.
 
"RTK TV2 kao odgovorna za javni prenos na srpskom jeziku treba da obezbedi prevod zasedanja Skupštine Kosova uvek kada ova televizivja prenosi sednice direktno", navodi se.
 
Izvor: Radio KIM

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni