RAD NEZAVISNE KOMISIJE ZA MEDIJE NEZAKONIT
06/03/2015|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 05.mart - Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije protestuju što ni godinu dana od isteka roka raspisanog konkursa, Nezavisna komisija za medije (NKM) i Skupština Kosova nisu izabrale članove komisije iz srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
Rad NKM bez najmanje dva člana iz redova srpske i ostalih nevećinskih zajednica predstavlja kršenje Zakona o nezavisnoj komisiji za medije (br 04/L – 44, član 10. stav 5).
UNS i DNKiM zato smatraju da je sprovođenje Startegije o digitalizaciji, uredbi i pravilnika o medijima na Kosovu bez prisustva srpskih članova u komisiji nezakonito.
Nezavisna komisija za medije raspisala je konkurs za predsed
nika komisije i članove 9. januara 2014. godine na osnovu kog su izabrani članovi i predsedavajući iz albanske zajednice. Međutim, u martu 2014. godine, konkurs za izbor članova nevećinskih zajednica je poništen, raspisan je novi, ali do danas nema odluke o tome da li je i ko iz srpske zajednice izabran za člana komisije.
Na sajtu NKM čak stoji da Komisiju umesto sedam, kako predviđa Zakon, čini pet članova i to: predsednik Adnan Merovci, potpredsednik Džemalj Krasnići, član Driton Ćerići, član Anita Morina-Saraći i Abit Hodža, takođe član.
UNS i DNKiM traže od NKM objašnjenje zbog čega je poništen prvi konkurs za izbor članova iz nevećinskih zajednica, a na osnovu Zakona o uvidu u javna dokumenta traže zapisnike komisije o sprovođenju konkursa.
UNS i DNKiM rezultat rada Komisije bez članova srpske i nevećinskih zajednica, smatra nelegalnim i nelegitimnim.

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni