PROTEST ZBOG HAPŠENJA SRBA
22/07/2014|Autor: Administrator|
|

ZUBIN POTOK, 21. jula 2014. (Beta) - Oko hiljadu ljudi protestovalo je danas u centru Zubinog Potoka na severu Kosova zbog hapšenja predstavnika kosovskih Srba i zahtevalo od Euleksa da se svi okrivljeni brane sa slobode. 
Učesnici skupa protestovali su i zbog poziva tužilaštva Euleksa da budu saslušani sadašnji i bivši predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović i Slaviša Ristić, tumačeći taj poziv kao "najavu hapšenja". 
"Duboko smo uvereni da je cilj najavljenih hapšenja zastrašivanje gradjana severnog Kosova i Metohije i da takvi potezi ne vode stabilizaciji prilika na ovim prostorima", rekao je na protest predsednik opštine Leposavić Dragan Jablanović. 
On je pozvao medjunarodne faktore na Kosovu da pokažu uzdržanost I da spreče korake koji remete stabilnost, a uputio je i poziv gradjanima severa Kosova da "ostanu složni i da ne ustuknu pred novim pritiscima". 
Učesnici protesta su najavili da će, ako se ne omogući da se pritvoreni Srbi brane sa slobode, biti prinudjeni da svim mirnim, demokratskim sredstvima iskažu gradjansku neposlušnost i razmotre dalju saradnju s Euleks policijom i tužilaštvom na severu Kosova.  
Predsednik opštine Leposavić Dragan Jablanović rekao je i da se poverenje i stabilnost "ne uspostavljaju hapšenjima čiji je jedini kriterijum nacionalna pripadnost". 
On je upozorio medjunarodne institucije, a posebno Euleks, da će "ukoliko nastave sa nezakonitim hapšenjima i pritiscima na srpski narod, svi legalno izabrani predstavnici institucijana na Kosovu I Metohiju razmotriti mogućnost podnošenja ostavki na svim nivoima I nastavak borbe za opstanak mirnim sredstvima". 
Predsednica Skupštine severne Kosovske Mitrovice Ksenija Božović rekla je da su besmislene optužbe protiv lidera Gradjanske inicijative Olivera Ivanovića koji je gotovo šest meseci u pritvoru u severnoj Kosovskoj Mitrovici. 
"Ukazivali smo na postojanje tajnih optužnica na kojima se nalazi više desetina uglednih Srba. Euleks je to  demantovao, ali izgleda da su nas još jednom slagali. Danas nas je okupilo pitanje koje već mesecima lebdi u vazduhu - ko je sledeći", rekla je Ksenija Božović. 
Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović pozvao je Euleks da prestane da "grubo krši Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, da omogući nesmetan povratak svih prognanih Srba, a preostalim da osigura miran i slobodan život, da prestanu sa ispunjavanjem naloga iz Prištine i da se otrgnu od uticaja i zavnisnosti Prištine". 
"Tražimo od Beograda da u punoj meri stane uz svoj narod na Kosovu I  Metohiji i omogući pravnu zaštitu uhapšenima, jer ima mnogo uhapšenih. Hoćemo punu logistiku za sve naše ljude, onako kako su radili i Hrvati i Bošnjaci, kako rade i Albanci", rekao je Ivanović. 
Tokom protesta nije bilo incidenata, a magistralni put Kosovska Mitrovica - Ribarići bio je u blokadi više od pola sata. 
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni