PROTEST PROTIV TERORIZMA U PARIZU
09/01/2015|Autor: Administrator|
|

GRAČANICA, 8. januar - Članovi Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije danas, 08.01.2014.godine održali su u Gračanici protestni skup povodom terorističkog napada u Francuskoj u kojem su ubijeni novinari francuskog satiričnog časopisa “Charlie Hebdo" u Parizu.
 
Okupljeni novinari na protestu ispred Doma kulture u Gračanici, kod obeležja “MISING”, nosili su slike ubijenih kolega iz francuske i poruke solidarnosti sa njima.

Predsednik Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM), Budimir Ničić, kazao je da je ovaj teroristički napad jasan pokazatelj da novinari nikada i nigde nisu bezbedni ni u ratu i u miru.

„Posebno je strašno kad novinari stradaju ili budu napadani u miru. Mi ovde na Kosovu to najbolje znamo jer je petoro naših kolega ubijeno ili kidnapovano u poslednjih 15 godina od kada je ovde stiglo to navodno blagostanje i mir. Ova vest o našim ubijenim kolegama je posebno uznemirila nas srpske novinare jer delimo sličnu muku. Već 15 godina borimo se da sačuvamo naše živote i za razliku od Francuske gde su ubice naših kolega otkrivene za 24 sata mi se i danas posle 15 godina borimo da saznamo ko je i zašto ubio i kidnapovao naše kolege“, kazao je Ničić na protestnom skupu novinara u Gračanici.

Član Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije, Živojin Rakočević, rekao je na protestu u Gračanici da zločin u Francuskoj pokazuje koliko je sloboda i u najrazvijenijim demokratijama krhka kategorija i koliko je slab pojedinac ali i sistem.

„To pokazuje i koliko je moćno zlo, da dođe i da na takav spektakularan, gotovo filmski način prekine mnoge živote i prekine rad na slobodi i nešto što je u samoj srži slobode i demokratije.Sva poređenja sa ovim prostorom su često besmislena jer u osnovi mi takve neslobode živimo“, kazao je Rakočević.

Novinari iz Gračanice su sa skupa poslali poruku u kojoj traže zaštitu novinarske profesije a porodicama desetoro stradalih kolega iz Francuske uputili iskreno saučešće.
 

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni