PROMOCIJA PREDUZETNIŠTVA KOD MLADIH
08/09/2016|Autor: Administrator|
|

PROMOCIJA PREDUZETNIŠTVA KOD MLADIH

S.MITROVICA, 8.septembar - Centar za treninge i usavršavanje iz Kosovske Mitrovice, u saradnji sa RTV Kim iz Čaglavice, u februaru ove godine realizovao je projekat Podsticanje preduzetništva mladih uz finansijsku podršku KFOS-a.

Projekat se sastojao iz istraživanja i medijske kampanje, koji su za cilj imali analizu trenutne situacije u kojoj se mladi Srbi nalaze, kao i definisanje potencijala i prepreka za započinjanje sopstvenog biznisa.

Ovaj projekat imao je za cilj promovisanje značaja razvoja preduzetničke kulture među mladima u culju smanjenja stope nezaposlenosti i podizanje svesti zainteresovanih strana o značaju podsticanja preduzetništva mladih kao generatora ekonomskog razvoja.

Sa stopom nezaposlenosti od 45 procenata , što predstavlja oko 508.100 radno sposobnih koji su bez posla, Kosovo ima najvišu stopu nezaposlenosti na Zapadnom Balkanu. Situacija je posebno teška za mlađu generaciju.

Rezultati istrazivanja pokazali su da svega 27% mladih ispitanika je zadovoljno svojom materijalnom situacijom. Gotovo svaki drugi ispitanik (48%) smatra da ga formalno obrazovanje nije pripremilo da pokrene svoj biznis. Najveći broj ispitanika, gotovo njih polovina (48%), šansu za svoje zaposlenje vidi u državnom sektoru, 28% ispitanika šansu za svoje zaposlenje vidi u pokretanju sopstvenog biznisa, dok 23% ispitanika šansu vidi u privatnom sektoru.

Svaki drugi ispitanik je odgovorio da u svom okruženju često čuje rečenicu “Bolje da sedim kod kuće, nego da radim za malu platu”.

Gotovo 65% ispitanika je odgovorilo da u svom okruženju često čuje rečenicu “Državna služba je super, nije velika plata, ali ni ne radiš mnogo”.                                                        

Među faktorima koji sprečavaju pokretanje biznisa ispitanici izdvajaju nedostatak kapitala (78%), nepoznavanje pravne regulative na Kosovu (55%), složene administrativne procedure (46%), velike namete i poreze (44%), nedostatak znanja (44%) i nedostatak ideje (43%).                                                                                                     

Svega 7,1% ispitanika smatra da trenutna politička situacija na Kosovu pozitivno utiče na preduzetništvo.

Istraživanje je sprovedeno  na teritoriji 17 opština (Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok, Zvečan, Gračanica, Štrpce, Istok, Klina, Gnjilane, Vitina, Kosovska Kamenica, Novo Brdo, Lipljan, Priština, Peć, Kosovo polje, Orahovac) u kojima žive Srbi.

Istraživanje je obuhvatalo anketiranje, fokus grupe, intervjue i okrugli sto, i u njemu je učestvovalo je 580  ispitanika.

 

O projektu je izveštavao RTV Kim, TV Most, Radio Kontakt plus. Planira se izrada plana za nastavak inicijative za podsticanje i promociju omladinskog preduzetništva kako pripadnika srpske zajednice, tako i svih mladih na Kosovu i preduzetništva uopšte.


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni