PROGLAS UNS-a POVODOM SVETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA
07/05/2015|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 3.maj - Sloboda medija u Srbiji je ugrožena jer novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju. Pad Srbije na svetskim rang listama medijskih sloboda nije samo posledica materijalnog položaja novinara, nego i nastavljanja prakse vlasti i političara da koriste medije za političke obračune, navodi se u saopštenju UNS-a..
Zato i ove godine, na Svetski dan slobode medija, moramo ponoviti da nema slobodnog novinarstva u uslovima bede, korupcije i straha od vlasti.
Godina za nama, između dva 3. maja, izbacila je na medijsku površinu surovu činjenicu da slobodi medija ne preti opasnost samo od vlasti nego i anonimnih čuvara privatnog kapitala. Tako je ugašena kultna politička emisija „Utisak nedelje“, bez obzira na gledanost, apele građana, kolega i uglednih ličnosti.   
Vlade  su obećavale, a nisu održale reč da će istražiti sve sporne privatizacije, uključujući i privatizaciju medija („Večernjih novosti“ i „Politike“).
Vlast smatra da je rešila probleme u medijskoj sferi time što je usvojila medijske zakone. Iako je njima obezbeđeno povlačenje države iz medija i prozračnost državnog finansiranja medija, i dalje nije vidljiva novčana pomoć koju dobijaju od stranih i domaćih donatora, zbog čega, između ostalog, UNS nije podržao zakone.
Zakonom o javnom informisanju i medijima nije propisana obaveza finansiranja medija iz budžeta lokalnih samouprava, niti minimum izdvajanja za medije, pa četvrtina opština ove godine neće izdvojiti ni dinar za projektno sufinansiranje medija. 
Zakonom o javnom informisanju i medijima propisan je kraći rok za povlačenje države iz medija, odnosno njihovu privatizaciju u odnosu na ostala preduzeća, čime se dovodi u pitanje mogućnost da zaposleni u medijima uopšte dobiju novac za otpremnine. 
Udruženje novinara Srbije (UNS), kako se navodi u saopštenju, zahteva:
-  Da Vlada, zato što je predložila kraći rok za privatizaciju medija od ostalih preduzeća, obezbedi novac i Ministarstvu za rad naloži da prioritet imaju zahtevi za otpremnine u medijima koji treba da budu privatizovani.
- Da Vlada, ukoliko ne sprovede privatizaciju medija do kraja juna, omogući zaposlenima da bez odlaganja postanu vlasnici svojih medija, u skladu sa Zakonom.
- Da lokalne samouprave u budžetima za iduću godinu obezbede najmanje dva odsto za projektno sufinansiranje lokalnih medija.
- Da Vlada pokrene postupak za izmene Zakona o javnom informisanju i medijima kako bi funkcioneri i lokalne samouprave, pod pretnjom novčane kazne, bili obavezni da izdvoje novac za projektno sufinansiranje medija.
- Da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine najzad počne da radi svoj posao i kada su u pitanju 39 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, na Kosovu i Metohiji i tokom NATO agresije, umesto što godinama bez rezultata, po prijavi NUNS-a, istražuje odgovornost više od 50 novinara osumnjičenih za pripremu i organizovanje ratnih zločina i genocida.
UNS podržava i visoko ceni rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i njene napore da se pronađu ubice naših kolega Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i rasvetle okolnosti smrti Dade Vujasinović.  
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni